Londonis vahistatud vanahärra lehvitab mõttekaaslastele.Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
7. oktoober 2019, 21:20

FOTOD | Politsei vahistas kogu maailmas sadu kliimaaktiviste (17)

Aktivistide rühmitus korraldas esmaspäeval kogu maailmas aktsioone, mille käigus takistasid osalejad linnaliiklust. Üle maailma vahistasid korrakaitsjad eri paigus kümneid, kokku sadu inimesi.

BBC vahendab, et Austraalia pealinnas Sydneys istusid maanteel liiklust takistades sajad inimesed, politsei vahistas kolmkümmend protesteerijat. Politsei toimetas Londoni tänavatelt kartsa vähemalt 150 aktivisti ning Amsterdamiski üle 100.

MÄSSUMEELNE: seda tarmukat Londoni prouat vahistamine ei häiri. Foto: Zuma Press/Scanpix

Sarnased meeleavaldused leidsid aset ka Madridis, Berliinis, New Yorgis ja Pariisis. Järgmisel kahel nädalal on kliimaproteste oodata vähemalt 60 linnas üle maailma.

Rühmitus Extinction Rebellion (Väljasuremise Mäss) nõuab riikide poliitikutelt viivitamatut tegutsemist kliimaneutraalsuse ja keskkonnahoiu tagamiseks. Nende sõnul on nad üritanud tähelepandamatumal ja vähem teraval viisil keskkonnaprobleemidele osutada, ent nüüd on aeg drastilisemateks meetmeteks. Siiski rõhutab liikumine, et vägivalda nad ei salli.

Londoni politsei üht meeleavaldajat vahistamas. Foto: EPA/Scanpix

Sydneys istusid sajad inimesed ühel linna ja sellest välja viival maanteel. Politsei toimetas nad kõik sealt minema. Austraalias on teema õhus eriti teravalt, riigi siseminister Peter Dutton soovitas eelmisel nädalal Extinction Rebellioni osalejate nimed ja fotod avalikustada, et neid häbistada.

Sydney politsei veab meeleavaldajat minema. Foto: EPA/Scanpix

Amsterdamis seadsid meeleavaldajad Rijksmuseumi ees üles telkla. Pariisis aga tegutsevad mõned kliimaaktivistid kollastes vestides nagu meeleavaldajad Prantsusmaal aasta alguseski, kui nn kollavestide kampaania algas kõigepealt bensiinihinna tõusu vastase protestina, kuid kasvas siis rahulolematuse väljendamiseks absoluutselt kõige ebameeldiva vastu. Berliini korrakaitsjad pidasid paremaks lasta inimestel meelt avaldada.

Protestijad Berliini Võidusamba juures. Foto: AFP/Scanpix