Foto: Pixabay
Kalapüük
9. oktoober 2019, 09:52

Kliimamuutuste mõju: inimeste kalapüügihuvi väheneb (15)

Põhja-Carolina ülikooli ja Oregoni ülikooli teadlaste prognoosi kohaselt võivad osad USA kalastamiskohad kliima soojenemisest kasu saada – aga üldjoontes ja suuremas osas paikadest hakkab inimeste õngitsemishuvi õhutemperatuuri kerkides vähenema.

Uuringu üks autoreid Roger von Haefen märkis, et arvatavasti väheneb hobi korras kalastamine 2080. aastaks umbes 15%, vahendab Science Daily. Teadlane sõnas samas, et uuringus arvestati vaid seda, kuidas temperatuur ja sademed mõjutavad inimeste huvi kaldalt kala püüda – näiteks vee kvaliteedi muutusi ja kalade arvukust uuringus ei käsitletud.

Teadlaste sõnul näitasid uuringu tulemused, et õhutemperatuur kahtlemata mõjutab inimeste valmidust kalale minna, kuid seos ei ole lineaarne. Liiga külma või kuuma ilmaga – võrreldes ideaalse 24kraadise päevaga – ei taha inimesed õngeretkele siirduda.

Uuring ennustas, et kui inimkond suudab kliimamuutusi pidurdada, siis kukub inimeste õngitsemishuvi 2080. aastaks 2,6%. Halvimal juhul kukub inimeste huvi kaldalt kalastamise vastu 15%. Juba 2050. aastaks võib õngemehi olla kümnendiku võrra vähem.

Teadusuuringus toodi välja ka üks ilmselge soovitus: kui ilm on päeval liialt kuum, siis on mõistlik kalale minna varahommikul või õhtul.