Madupeakala.Foto: Wikimedia
Kalapüük
11. oktoober 2019, 10:35

Agressiivne võõrliik jõudis veel ühte USA osariiki (9)

USAs Georgia osariigis tabas kalamees esmakordselt madupeakala, kes suudab päevade kaupa õhku hingata ning on agressiivse röövkalana ohuks kõigile vees elavatele olenditele. Keskkonnaametnikud soovitavad tungivalt, et nüüdseks 14 osariiki jõudnud madupeakala tuleks tabamise korral kohe tappa.

Georgia keskkonnaameti teatel tõmbas kalamees tähnilise madupea välja tiigist Gwinnetti maakonnas, vahendas CNN. Amet tahab nüüd välja selgitada, kas see kalaliik on levinud ka teistesse ümbruskonna veekogudesse – ning võimaluse korral püütakse seda takistada.  

Georgias esmakordselt nähtud madupead on nüüdseks tabatud 14 USA osariigis. See pikk ja peenevõitu pruunikas kala võib kasvada kuni meetriseks ning sealjuures suudab madupea hingata õhku, mis tähendab, et kala võib jääda ellu nii vee madala hapnikusisalduse juures kui isegi kuival maal.

Madupea pole Ameerikas põline liik, vaid sissetungija. Agressiivse röövkalana võib madupea asuda kohalike kaladega võitlusesse toidu ja elamispiirkonna pärast ning nii mõjutada looduslikku tasakaalu. Georgias on keelatud isegi madupeakala akvaariumis pidamine, kui omanikul pole vastavat metsloomade litsentsi.

Keskkonnaametnike teatel peaks arvatavalt madupeakala tabanud kalamehed selle silmapilkselt hukkama ning külmutama. Võimalusel tuleks kala pildistada ning sellest siis ametnikele teada anda.