Koralli külge kinnitunud imikõht. Foto: Pixabay
Kalapüük
11. oktoober 2019, 11:21

Inspiratsiooni loodusest: väike kalake aitas luua maailma parima iminapa

USA Washingtoni ülikooli teadlased ammutasid inspiratsiooni sõrmepikkusest imikõht-kalakesest ja valmistasid iminapa, millest tugevamat pole seni nähtud.

Imikõhu kõhul on tibatilluke ketas, mille abil kalake saab kinnituda märgadele, limastele ja isegi krobelistele pindadele ning sealjuures jõuga, mis ületab 230 korda tema enda massi.  

Teadlased võtsidki selle ketta aluseks ning arendasid välja kunstliku iminapa, mis on inspireeritud otse loodusest, kirjutas Science Daily. Prototüüpi esitleti teadusajakirjas eelmisel kuul ja õigupoolest osutus see isegi võimsamaks kui imikõhu oma.

„Armastan öelda, et loodus on alati parim,“ sõnas uuringu juht Petra Ditsche.

Uus iminapp võib osutuda vägagi kasulikuks valdkondades, kus on tarvis midagi kõvasti krobelistele või tekstuursetele pindadele kinnitada. Näiteks vaalade ja teiste mereloomade märgistamisel, veealustele pindadele andurite kinnitamisel või veealuste masinate kinnitamisel laevakere külge selle puhastamiseks.

Teadlaste avastuse olulisim osa oli selle mõistmine, miks imikõhu looduslik iminapp nii efektiivselt töötab. Leiti, et kalakese kõhul oleval kettal on kiht erineva suurusega tibatillukesi karvakesi, mis annavadki võimsama hõõrdumise ja kinnitumisjõu.