Foto: Daisy Lappard
Ilm
11. oktoober 2019, 12:55

ILMAPROGNOOS | Vihmakeebid selga! Nädalavahetusel lubab korralikku sadu (2)

Selle nädala lõpus ja uue alguses on tõeline sügisilm. See tähendab, et sajab, sajab ja veel kord sajab.

Laupäeval jõuab uus madalrõhkkond Põhjamerele. Selle vahetus läheduses sajab öösel ja hommikul rohkelt vihma, eelkõige on sadu tugev öösel ja hommikupoolikul, sajuhulk võib paljudes kohtades ületada 10mm. Keskpäeval saartest alates sajuhood hõrenevad. Tuul puhub öösel edelast ja lõunast, rannikul ulatuvad puhangud 15 m/s, keskpäevast alates pöördub tuul läände, Soome lahe ääres ka loodesse ja tugevneb sisemaal puhanguti 15, Lõuna-Eestis ja rannikualadel 18 m/s. Õhutemperatuur on öösel 6–11, päeval 9–12 kraadi.

Pühapäeval kaugeneb madalrõhkkond Venemaale ja selle järel sajab meil öösel hoovihma. Puhub tugev edela- ja läänetuul, Soome lahe ääres ka loodetuul, puhanguid on 15, saartel kuni 18 m/s. Õhutemperatuur on 4–9, rannikul kuni 11 kraadi. Päeval on sajuhooge hõredamalt ja need on nõrgemad. Tuul nõrgeneb. Õhutemperatuur on 9–12 kraadi.

Esmaspäeva öösel liigub Eesti poole järgmine võimas madalrõhuala ning selle survel pöördub meil tuul lõunasse ja kagusse ning tugevneb. Kesköö paiku jõuab tihe vihmasadu saartele ja laieneb kiiresti üle Mandri-Eesti. Õhutemperatuur on 4–9, rannikul kuni 12 kraadi. Päeva jooksul suundub madalrõhkkond tõenäoliselt otse üle Eesti itta. Ennelõunal sajab sagedasti vihma, õhtupoole saartest alates sajuhood hõrenevad. Tuul puhub Lõuna-Eestis edelast, Põhja-Eestis kirdest ja põhjast ning ulatub puhanguti 15–20 m/s, üksnes Kesk-Eestis on mõne tunni vältel rahulik. Õhtul pöördub tuul kõikjal põhja ja loodesse ning nõrgeneb. Õhutemperatuur on 8–13, Viljandi-Narva joonest ida pool tõuseb 15 kraadi ümbrusse.

Teisipäeva ööks madalrõhkkond kaugeneb ja viib kaasa sajupilved ning loodetuul nõrgeneb. Soe õhumass asendub veidi jahedamaga. Päev on tõusva õhurõhu foonil suurema sajuta, üksnes õhtul võivad merelt lähenevad vihmapilved saartele jõuda. Tuul pöördub kagusse ja itta ning muutub õhtul tugevamaks. Õhutemperatuur on öösel 2–8, päeval 6–9 kraadi.

Kolmapäeval jääme kahe rõhuala vahele ja meie ilm sõltub sellest kumb neist Eesti kohal ülekaalu saavutab. Tänastel andmetel võib öösel madalrõhkkonna servast sajupilvede vöönd Eesti kohale jõuda, päeval aga tugevneva kõrgrõhkkonna survel taanduda. Kahe rõhuala piirimail on soodsad tingimused idakaare tugevnemiseks. Õhutemperatuur on öösel 2–8, päeval 6–10 kraadi.

Neljapäeval peaks kõrgrõhkkond Soome kohal tugevnema ja selle servas on meie ilm siis suurema sajuta, aga üsna jahe. Kagu- ja idatuul on võrdlemisi tugev. Õhutemperatuur on öösel 0–4, rannikul kuni 8, päeval 6–9 kraadi.

Reedel suureneb lääne poolt madalrõhkkonna surve ja kagutuul võib väga tugevaks tõusta. Kõrgrõhkkond hoiab suuremal osal Eestist saju ära, kuid Lääne-Eestini võib sajupilvede serv ulatuda. Õhutemperatuur on öösel -1–4, rannikul kuni 8, päeval 4–8 kraadi.