Arapaima. Foto: Wikimedia Commons
Kalapüük
17. oktoober 2019, 10:39

Põnev avastus: kalaliik kaitseb end piraajade eest loodusliku „kuulikindla vestiga“ (4)

Ühel maailma suurimal mageveekalal on keha kaitseks looduslik vaste kuulikindlale vestile. Paindlikud turviseplaadid aitavad arapaimal ellu jääda ohtlikes Amazonase vetes, kus tegutsevad raevukad röövkalad piraajad.

California ülikooli teadlased kirjeldasid Reutersi teatel äsjailmunud teadustöös Arapaima gigase nahkse turvise unikaalset struktuuri ja võimsaid omadusi. Teadlaste sõnul aitab nende töö edaspidi arendada välja paremaid turviseid inimestele ning on ühtlasi abiks õhusõidukite projekteerimisel.

Inglise keeli ka pirarucu’ks nimetatav kala kasvab kuni kolme meetri pikkuseks ning 200 kilo raskuseks. Arapaima, kes suudab hingata õhku ning ühe päeva kuival maal ellu jääda, elab Brasiilia, Guyana ja Peruu jõgedes. Neis vetes tegutsevad ka piraajad – nõelteravate hammaste, ülivõimsa hammustusjõu ja hullunud toitumiskommetega röövkalad.

Kiskjate ja nende saagi vahel on kaua kestnud evolutsiooniline võistlus. Esimestel on välja arenenud üliteravad hambad, teised on endale miljonite aastate jooksul arendanud kaitsemeetmeid. Arapaima soomustel on teadlaste sõnul kuulikindla vesti omadused, kuid need on veelgi paremini ühendunud üheks ühtseks tükiks, mis on ühtlasi läbitungimatu ja paindlik.

Uuringus kaasa löönud materjaliteadlane Wen Yang märkis, et ühelt poolt sarnaneb arapaimade looduslik turvis inimese loodud kunstliku kaitsevestiga. Teisalt on aga kalaturvise soomused ülitugevad, ent samas kerged ega takista keha paindlikkust ning liikuvust.