Foto: Pixabay
Kalapüük
18. oktoober 2019, 10:53

MEREDE VAIKSED TAPJAD: ühisprojekt tahab vähendada kummitusvõrkude hulka (4)

Briti, Portugali ja Hispaania organisatsioonid ja ülikoolid ning Euroopa kalastustööstused tegelevad koostöös projektiga NetTag. Selle eesmärk on vähendada merre sattuvate ning palju kahju tekitavate nn kummitusvõrkudega.

31aastase staažiga Kreeka kalur Jannis Athinaios kasutab oma töös suhteliselt väikseid võrke ning talle pole hirmus suur kahju, kui mõni neist vahepeal Neptunile läheb. Enda hinnangul kaotab ta igal aastal merre 10 meetrit võrku ja see läheb talle maksma 20 eurot, vahendas BBC.

Aga kujutagem ette, kui palju võivad vetesügavustesse võrke kaotada suured ookeanitraalerid. need hiiglased kasutavad kalavõrke, mis on enam kui 45 meetrit laiad ja 800 meetrit pikad ning võivad maksta 6000 euro ringis.

Kui võrgud meres kaduma lähevad, saavad neist kummitusvõrgud – kuluallikas kaluritele ning surm mereelanikele.

2009. aastal hindas ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsioon, et igal aastal läheb meredes kaduma 640 000 tonni kalapüügivarustust. 2015. aastal tõmbas Maailma Looduse Fond üheainsa missiooni käigus Läänemerest välja 268 tonni võrke, võrgunööre ja muud kalastamisvarustust.

Nailonist või muust sünteetikast valmistatud võrgud püsivad meres aastakümneid, püüdes, vigastades ja tappes kõikvõimalikke meres elavaid olendeid. Lisaks kahjustavad need korallrahusid.

Selle probleemiga võitlemiseks viivad Suurbritannia, Portugali ja Hispaania organisatsioonid ja ülikoolid ning Euroopa kalastustööstuse esindajad koostöös ellu projekti nimega NetTag.

Projekti eesmärk on tutvustada uudseid tehnoloogiaid, mis aitavad võrkude kaotamist vähendada, ning harida kalureid, et nood oskaksid kummitusvõrkude tekkimist rohkem piirata.

Projekti keskmes on eriline veealune akustiline raadioseade NetTag, mille kalurid saavad kinnitada oma võrkude ja muu varustuse külge. Helilained levivad vee all kaugete vahemaade taha. Kui pinnal olev alus saadab välja signaali, siis transponder vastab ja nii on võimalik kindlaks teha võrgu asukoht.

Projekti üks juhte Jeff Neasham kinnitas, et NetTag maksab hinnanguliselt 300 eurot, kuid aitab kaluritel vältida tuhandetesse eurodesse küündivaid kahjusid.

Seadeldis on tikutoosi suurune ning nutitelefonile akule sarnane vooluallikas võimaldab NetTagil järjest töötada kuude kaupa.

Kriitikud nendivad, et seadeldis on kahtlemata efektiivne – aga paraku ei lahenda see üht praktilist probleemi. Nimelt võib NetTag küll traalerile öelda, kus võrk asub, kuid võrgu otsimiseks ja päästmiseks kulub siiski oma pool päeva ja aeg on suurkalurite jaoks väärtuslikum kui võrgud.