Foto: Wikimedia
Kalapüük
24. oktoober 2019, 10:47

LOODUSE KÄTTEMAKS? Miks tige madupeakala maale ronib? (4)

Madupeakala sööb ahnelt kõike elusat, millest jõud üle käib – ja enamasti käib. Lisaks suudab see elukas üsna kiirelt mööda maad ringi uimerdada ja sealjuures õhku hingates kuni 20 tunniks ilma veeta ellu jääda. Teadlased on nüüd põhjalikult uurinud, miks madupeakala maale tuleb.

Veest välja ajab madupeakala selle liigne happesus, soolasus või süsinikdioksiidi sisaldus, selgub uuringust.

Madupeakala on teadaolevalt suurim kala, kes mööda maad liikuda suudab, vahendab Daily Mail. USA vetesse levinuna on see Aasia päritolu kiskja teinud palju kuritööd ja kahjustanud ohtralt looduslikke kooslusi seeläbi, et ta on pannud nahka kõik lähedalasuvad kalad ja konnad.

Teadlased panid uuringu käigus madupeakala erinevatesse elutingimustesse, selgitamaks välja, mis neid õhu kätte ajab. Otsest selgust, miks elukas vabatahtlikult veest lahkub, ei saadud. Küll aga loodetakse, et avastused aitavad keskkonnaasutustel võõrliiki paremini ohjeldada ja kõrvaldada.

2002. aastal avastati, et Aasia päritolu madupeakala on levinud USAsse: seda liiki leiti ühest Marylandi tiigist. Pärast seda on madupeakala levinud ka Californiasse, Floridasse, New Yorki, Põhja-Carolinasse, Philadelphiasse and Massachusettsi.

Madupeakala liigub maal oma uimedega laperdades. Marylandis on leitud 2,5 kuni 69 cm pikkuseid madupeakalu. Uuringus kasutatud kalad püüti kinni elektriga ning asetati siis erinevatesse keskkondadesse, muuhulgas tihedalt muud elu täis, tumedasse, reostatud või seisvasse vette. Leiti, et kalad saavad muudes keskkondades hakkama, kuid kipuvad pagema veest, mis on liialt soolane, happeline või seismise tõttu süsinikdioksiidi täis. Madupead lahkusid sellisest veest ajutiselt paariks sekundiks kuni 20 minutiks.