Torm Setomaal Värskas Foto: Reigo Teervalt
Eesti uudised
28. oktoober 2019, 11:54

TORMIBLOGI | Võru linn jäi elektri ja veeta ning piiriületus oli häiritud, Lõuna-Eestis on maas Riigivõrk (84)

Tugev torm tekitas pühapäeval Lõuna-Eestis, Saaremaal, Pärnumaal ja Viljandimaal ulatuslikult rikkeid. Kella 23 seisuga oli Eestis ilma vooluta umbes 50 000 majapidamist. Terves Võru linnas oli elekter ära kuni südaööni, katkes ka veevarustus. Elektrilevi on esmaspäeva varahommikuse seisuga voolu taastanud 30 000 majapidamisele, ent vooluta on veel ligikaudu 32 000 kodu. 

Esmaspäeval kella 7.40 seisuga oli vooluta ligikaudu 32 000 kodu. Elektrita kliente on kõige rohkem Lõuna-Eestis ja Viljandimaal. Elektrilevi alustas eile elektriühenduse taastamist üle Eesti ning on täna varahommikuse seisuga voolu taastanud 30 000 majapidamisele.

Kõige rohkem on kliente vooluta Põlvamaal (7100), Võrumaal (6900) ja Viljandimaal (6700). Ulatuslikud rikked on endiselt ka Tartumaal (3800), Valgamaal (3300) ja Pärnumaal (2200).

Elektrilevi andmetel oli pühapäeval kella 17.30-ks vooluta klientide arv 61 435. Tegemist oli viimaste aastate suurima katkestuste hulgaga. Veidi enne kella 23 polnud jätkuvalt elektrit üle 50 000 majapidamises, vahendab ERR.ee. Kõikide rikete lahendamine võib mitu päeva aega võtta.

„Kõige kehvem on olukord Lõuna-Eestis, kus üle 30 m/s puhunud tuul on jätnud meile väga palju rikkeid, mida lahendada,“ ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen pühapäeval ning lisas, et rikkebrigaadid on tööl tugevdatud jõududega. „Rikkekohtade juurde liikumine on keeruline, kuna teed on murdunud puid täis. Kui veel paar tundi tagasi ei olnud metsas liikumine isegi mõeldav, siis nüüd saame ka sinna brigaade saata. Pinnas on aga mitu päeva sadanud vihmast pehme ja kinni jäämise oht on suur.“ 

Kõige rohkem oli kliente vooluta Võrumaal, kokku ligikaudu 19 000. Nende hulgas ka Võru linn, kus katkestuse põhjuseks on põhivõrguettevõtte Eleringi alajaama rike. Põlvamaal oli tormi tõttu vooluta 9200, Viljandimaal 8500, Tartumaal 5300, Valgamaal 4500, Pärnumaal 4200, Saaremaal 2000 ja Jõgevamaal 2000 klienti.

Võrumaal Kubijal asuvas Lõuna-Eesti haiglas oli vool pühapäeva õhtul generaatoriga tagatud, kuid haigla ei teadnud, kui kauaks seda jagub. Haiglasse uusi patsiente juurde ei võetud. Kui keegi hakkas sünnitama või vajas pimesooleoperatsiooni, pidi ta sõitma teise linna.

Lisaks voolule ei olnud Võrumaal ja Võru linnas ka vett, sest tsentraalset veevarustust tagama pidanud pumbad seiskusid.

Esialgse info kohaselt oli Võru alajaama seadmetele lennanud alajaama juhtimishoone plekk-katuse tükid ning osa alajaama seadmetest on saanud kannatada. Alajaama esialgse visuaalse ülevaatuse põhjal polnud üks alajama kahest sektsioonist silmaga nähtavaid vigastusi saanud. Elering lootis mõne tunni jooksul alajaama selle osa puhastada sinna lennanud katusedetailidest ning asuda seejärel seda osa alajaamast pingestama.

"Kui pingestamine on edukas, võib valdav osa Võru linnast elektrivarustuse Eleringi poolt tagasi saada 3-4 tunni pärast", teatas elektrifirma kella 21 ajal. Kuna piirkonda tabas täna tugev torm ja paiguti on vigastada saanud ka jaotusvõrgu seadmed, eeldab elektrivarustuse taastamine, et töökorda saadakse nii ülekandevõrgu kui jaotusvõrgu liinid ja alajaamad.

Klaassen lisas, et kuna Põhja-Eesti suuremast tormist ja riketest pääses, siis tahetakse võimalikult kiiresti ka Põhja-Eesti rikkebrigaadid Lõuna-Eesti rikkeid lahendama suunata.

 „Saaremaal loodame esmaspäeva jooksul kõik rikked kõrvaldada, Pärnumaa esialgne prognoos on kuni kaks ööpäeva. Muude piirkondade kohta prognoosi anda on hetkel väga keeruline, sest teadmata on sündmuse täielik ulatus, prognoosiks võib olla 3-7 ööpäeva. Loodame homse jooksul parema selguse saada,“ sõnas Klaassen.

Pühapäeval kell 16.32 lülitusid Eleringi Võru alajaamas välja mitu elektriliini ja linn jäi elektrivarustuseta. Esialgse info kohaselt on Võru alajaama seadmetele lennanud alajaama hoone plekk-katuse tükid ning mitmed alajaama seadmed on saanud kannatada.

Võru linnavalitsuses kogunes ka kriisikomisjon, et arutada, mida säärases olukorras ette võtta, kui kogu linn on ilma elektrita. 

Lisaks Võru linnale olid elektrita Ruusmäe ja Rõuge. Samuti on elektrita Suure-Jaani asula Viljandimaal.

Eleringi töötajad ja alltöövõtjad on asunud probleemidega Võrus ja Suure-Jaanis tegelema.

Kuidas valmistuda elektrikatkestuseks? Päästeameti soovitused:

  • Lae täis mobiiltelefonide akud ja akupangad.
  • Varu patareisid taskulampide jaoks.
  • Varu joogivett ja toitu, mida on võimalik ilma elektriliste vahenditeta valmistada.

Veel on torm terves Eestis teedele murdnud hulgaliselt puid, mis on muutnud teed läbimatuks.

Päästeamet andis ka oma sotsiaaalmeediakanalil teada, et päästjad on pühapäeval saanud ligi viissada kutset tormituultest murdunud puude eemaldamiseks ning et tuules murduvad puud on tõsine oht - kella viie paiku sai Räpinas kukkuvalt puult löögi tänaval kõndinud mees.

Päästeamet soovitab kõigil  püsida siseruumides ning võimalusel vältida väljas liikumist ja autoga sõitmist.

16:56

Õhtulehe pärimise peale selgus, et osades tanklates ollakse tormiolukordadeks valmis. Voolukatkestuse ajal toime tulemiseks on olemas vastavad elektrigeneraatorid. 

Olerexi arendusjuht Tarmo Siimsaare: Kõikides uuemates Olerexi teenindusjaamades on loodud võimalus tankla töötamiseks elektrigeneraatori toitel. Alalised elektrigeneraatorid asuvad Jõelähtme ning Pärnu Laki tn teenindusjaamades.

Alexela juhatuse esimees Aivo Adamson: Selliste juhtumite puhul on meil lepinguliste partneritega tagatud tanklates elektrigeneraatoriga varustatus. Kokkuleppe kohaselt, kui tankla on elektrita jäänud teatud arv tunde, paigaldab partner generaatori ja töö jätkub tavapärastes tingimustes.

11:54

Tormi põhjustatud ulatusliku elektrikatkestuste tõttu on Lõuna-Eestis maas ka Riigivõrk, mis pakub interneti riigiasutustele ning kohalike omavalitsustele.

Andmeside on häiritud või maas ligikaudu 30 kohas. Piiriületus oli ajavahemikul 9.00-11.30 häiritud Politsei- ja Piirivalveameti Luhamaa piiripunktis, kuid nüüdseks oleme piiripunkti andmeside taastanud. Öösel puudus andmeside Lõuna-Eesti Haiglas ning jätkuvalt puudub internet mitmes Võrumaa ja Põlvamaa koolis ja kohalikus omavalituses.

Riigivõrgu sidepunktid on dubleeritud, kuid ulatusliku elektrikatkestuse tõttu on ka dubleeritud võrk maas. RIA tehnikud töötavad, et side kiiresti taastada, kuid andmeside taastamine sõltub suuresti elektriühenduse taastamisest. Elektrilevi kaardilt näed, kus piirkonnas on veel elektrikatkestused. 

11:54
Aare Kartau

PPA pressiesindaja teatel on Luhamaa piiripunktis internetiühendus taastatud – tavapärane töö ja piiriületus toimib taas.

10:59
Aare Kartau

Politsei- ja Piirivalveameti teatel on seoses tormijärgse internetiühenduse katkemisega piiriületus Luhamaa piiripunktis häiritud. 

Koidula piiripunkti töös tõrkeid ei ole, võimalusel soovitatakse piiriületus planeerida Koidula kaudu.

10:24
Aare Kartau

Rõuge vald teatas oma Facebooki lehel, et tormist tingitud elektrikatkestuse tõttu ei toimu täna õppetööd Haanja koolis, Rõuge põhikoolis ja Varstu koolis. Elektrita on ka vallamaja. Rõuge lasteaias ja Mõniste koolis on elekter taastatud ning seal on lapsed juba päevaga pihta hakanud.

08:44
Aare Kartau

Elektrilevi on täna varahommikuse seisuga voolu taastanud 30 000 majapidamisele, ent vooluta on veel ligikaudu 32 000 kodu. 

„Öö jooksul oleme peamiselt ümbertoite võimaluste leidmise abil paljudele klientidele ühenduse taastanud. Nüüd valges saame kahjudest kindlasti parema pildi,“ ütles Elektrilevi juhtimiskeskuse juht Jüri Klaassen.

„Hetkel käib brigaadide komplekteerimine üle Eesti, et saaks rikete likvideerimiseks suunata kogu plaanilistest hooldustöödest vabanenud ressursid. Kõige parem on olukord Saaremaal, kus saame kõikidele tarbimiskohtadele elektrivarustuse taastada tänase päeva jooksul, ka enamik Pärnumaa klientidest peaks täna elektri tagasi saama. Kriitilised piirkonnad on Viljandimaa, Valgamaa, Võrumaa, Tartumaa ja Põlvamaa. Ühenduse taastamise prognoos saab päeva jooksul kindlasti selgemaks,“ lisas ta.

Kõige rohkem on kliente vooluta Põlvamaal (7100), Võrumaal (6900) ja Viljandimaal (6700). Ulatuslikud rikked on endiselt ka Tartumaal (3800), Valgamaal (3300) ja Pärnumaal (2200).

07:49
Geidi Raud

00:01
Reti Jõerand

Head uudised! Elektrilevi katkestuste kaart näitab, et pool Võrumaad on saanud voolu tagasi, sh politseimaja ja keskväljak.

Head uudised! Elektrilevi katkestuste kaart näitab, et pool Võrumaad on saanud voolu tagasi, sh politseimaja ja keskväljak. (Kuvatõmmis)
23:27
Geidi Raud

Elektrilevi katkestuste kaart näitab, et Võrumaal on kell 23.25 elektrita 21 277 majapidamist, Viljandimaal 11 476, Valgamaal 7360, Põlvamaal 6107. Mujal maakondades on katkestusi alla 1200. Harjumaal näiteks üldsegi 15.

23:20

Sotsiaalmeedias arutatakse, et tänane Võru juhtum näitab täielikku abitust ja mitte valmis olekut ülelinnalise elektrikatkestuse korral: tsentraalne veevarustus lakkas; inimesed ei saa koju sisse/kodust lahkuda, sest trepikodade magnetlukud ei tööta; poed-tanklad on suletud – päästeautod ei saa tankida; haigla ei saa uusi patsiente vastu võtta jne. 

22:59

"Aktuaalse kaamera" ilmateate kohaselt ootab eestimaalasi esmaspäeva hommikul muutlik pilvisus ning kohati sajab vihma ja lörtsi. Tuul annab hommikuks järgi ja puhub valdavalt läänekaarest 2-7 m/s. Õhutemperatuur on 0 kuni +6 kraadi.

22:56
Geidi Raud

Veidi enne kella 23 pole jätkuvalt elektrit üle 50 000 majapidamises üle Eesti. 

22:47
Geidi Raud

Päevane olukord Võrus Jüri tänaval:

Võrus Jüri tänavas kukkus sõiduteele eramaja hoovis kasvanud suur kuusk. (Lugeja foto)
22:40

Võru alajaama remontimist käib järjepanu oma silmaga kaemas sadu inimesi. Töö käib.

22:16
Geidi Raud

Päästemeeskonnad üle Eesti on olnud hõivatud sõiduteede vabastamisega, Lõuna-Eestis vajas üheaegselt teedelt eemaldamist üle saja puu. Teed vabastatakse esimesel võimalusel, kuid ebamugavuste ja ohu vältimiseks soovitab päästeamet inimestel võimalusel tormipiirkonnas liiklemist vältida, vahendab ERR.ee

22:13
Geidi Raud

Võrukas Anna jääb kehvas olukorras positiivseks: "9 kuu pärast, 27. juulil sünnib vist Võrus keskmisest rohkem lapsi!" :) 

22:11

Kuna Võru linna tanklad on elektrikatkestuse tõttu rivist väljas, uuritakse võrukate Facebooki grupis võimaluste kohta, kus tankida saaks.Tundub, et Võrumaal Rõuges asuvas tanklas on see võimalik. 

22:02
Geidi Raud

Lõuna-Eesti Postimees kirjutab, et Võru piirkonna mobiilimastidki töötavad generaatorite pealt.

21:55
Geidi Raud

Tugeva tormi põhjustatud elektrikatkestuste tõttu on Elisa võrgus häiritud mobiilne internet, helistamine ja sõnumite saatmine Saaremaal, Viljandimaal ja Lõuna-Eestis. Hädaabinumbrile helistades soovitame eemaldada telefonist SIM-kaardi.

Ilmastikuoludest tingitud elektrikatkestuste tõttu on Saaremaal, Viljandimaal ja Lõuna-Eestis häiritud Elisa mobiilsideteenused ning mobiilne internet 2G, 3G ja 4G võrgus. Mõjutatud maakondades on leviolud tavapärasest nõrgemad või puudub osades kohtades levi ning esineb häireid mobiilside teenuste kasutamisel.

21:46

Võrukas Allan: "Linnas ringi sõita on päris kõhe, tänavavalgustust pole ja foorid ei tööta. Nagu kummituslinnas elaks. Kas see saab 21. sajandil üldse võimalik olla?"

Loe rohkem