Haid, foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
28. oktoober 2019, 09:47

Noored kalamehed jäid kuue hai lõksu (7)

Lääne-Austraalias jäi kolm harpuuniga kalastanud noormeest mitmeks tunniks leetseljakule lõksu, sest nende saagi vastu tundis huvi kuus ohtlikku haid.

16aastased Jedd Falloon ja Toby Howe ning 17aastane Emilio Gianfrancesco tegelesid Hamelini lahes harpuunipüügiga, kui nende suunas sööstis vaskliivhai, vahendas Daily Mail. Meeleheites samas asunud leetseljakule roninud noorukid taipasid, et seda ei tehtud hetkegi liiga vara.

Seltskond oli äsja tabanud ühe suure kala ja väga tõenäoliselt meelitas haisid sellest harpuunitorkel voolanud veri. „Eikusagilt tuli see hai 160 km/h, põrutas vastu Emiliot ja siis tuli pea otsesuunas minu poole,“ rääkis Jedd.

Ning kui noorukid olid veest välja leetseljakule pääsenud, ilmus haisid kokku välja kuus.

„Nad tiirutasid ümber leete, peatumatult. Lihtsalt ringi ja ringiratast. See oli metsik,“ lisas noormees.

Noormehed teavitasid olukorrast Jeddi tüdruksõpra, kes oli lähedalasuvas rannas. Neiu kutsus abi ning enne Augusta merepääste vabatahtlikke jõudis kohale kohaliku panganduskontserni helikopter. Kui kopter noormeesteni jõudis ja nad kaldale toimetas, seisid nood tõusu tõttu juba põlvini vees.

„Ilma nendeta oleksime ilmselt siiani seal lõksus,“ tõdes Jedd.

Vaskliivhaid kasvavad kuni 3,3 meetri pikkuseks ja teada on juhtumeid, kus nad on inimesi rünnanud. 2011. aastal ründas just selline hai Lääne-Austraalias Bunkeri lahes inimest ja too hukkus.

Aga ehmatava vahejuhtumi kiuste teatasid noormehed, et kavatsevad edaspidigi samas kohas harpuuniga merele kalale minna.