Foto: Kuvatõmmis/YouTube
Kalapüük
28. oktoober 2019, 10:53

VIDEO | Kalameeste võimas rekord läks vea tõttu vett vedama (1)

USAs Lousianas tabasid kaks kalameest ühe kõigi aegade suurima kolmsaba, kes oleks kaalu poolest purustanud vähemalt osariigi 60 aastat kehtinud rekordi. Paraku äpardus meestel kala toimetamine ametlikule kaalumisele.

„Olin täiesti šokeeritud,“ sõnas Joshua Jorgensen 9. oktoobril tabatud võimsa Surinami kolmsaba kohta. „Ma teadsin, et nad võivad nii suureks kasvada, aga ei osanud arvata, et mul võiks isegi miljoni aasta jooksul õnnestuda sellist tabada.“

Jorgensen veab veebis kalastussaadet „BlackTipH“, vahendab Fox News. Oktoobris lendas ta kodust Floridast Lousianasse, et sõbra Blake Rigby’ga paar päeva tuunikala ja kolmsaba püüda. Tuunikala mehed ei saanud, küll aga hiiglasliku kolmsaba.

„See isegi ei võidelnud. Ujus otse paadi poole ja täpselt kahva,“ sõnas Jorgensen.

Mehed olid tabanud 40naelase ehk 18,14kilose kala, mis oleks purustanud Lousiana osariigi rekordi. Nimelt tabati 1959. aastal kolmsaba, mis kaalus 39,5 naela ehk 17,92 kilo. Kuid meeste õnnetuseks pidid nad toimetama kala sadamasse ametlikuks kaalumiseks.

„Mitte kumbki meist polnud kokku puutunud sellise rekordkalaga,“ tunnistas Jorgensen. „Me oleksime rekordi purustanud, olen selle kindel.“

Mehe sõnul venitasid nad liiga kaua kala asetamisega värske vee anumasse. Nii kaotas kala enne sadamasse jõudmist kaalus. Jorgensen nentis, et õigupoolest tulnuks kala silmapilkselt jää ja soolvee sisse panna – et see ei dehüdreeruks.

Kui mehed tund aega hiljem sadamasse jõudis, kaalus kala vaid 17,83 kilo. Ja hiljem kontrollkaalumisel veelgi vähem. Meeste hinnangul kaotas kolmsaba vere ja muude kehavedelike näol tunni aja jooksul kaalu oma naela ehk ligi poole kilo võrra.

„Väga nõme, et ma pidin sellest niimoodi teada saama, soovin, et oleksin seda teadnud,“ nentis Jorgensen.

Siiski püüdis mees ka ametlikult suuruselt kõigi aegade neljanda ning osariigi teise kolmsaba. Rekordist jäi puudu vaid sadakond grammi.

Kalamehe sõnul on saak hetkel kenasti külmikus. Kuna eluka Floridasse toimetamine läks maksma 700 dollarit, siis kavatseb püüdja kala vähemalt mäletuseks topiseks teha.

Kolme ümara sabauimega kolmsaba võib kasvada enam kui 18 kilo raskuseks, aga reeglina jääb tabatud kalade saagi kaal 0,9 ja 7,3 kilo vahele. Näiteks Marylandi osariigis on suurima kolmsaba rekord 5 kilogrammi. Aga maailma suurim kolmsaba on püütud Lõuna-Aafrikast ning see elukas kaalus 45 naela ja 5 untsi ehk 20,55 kilo.