Margiris. Foto: Wikimedia
Kalapüük
1. november 2019, 10:57

Hiigeltraaler püüdis kala Inglismaa kaitsealal, seadus kalureid ei takista

Maailma suurimaid kalatraalereid, Hollandi lipu all liikuv Margiris püüdis hiljuti korduvalt kala La Manche’i väina ohustatud kalaliikide säästmiseks loodud kaitsealal. Paraku selgus, et kaitseala eksisteerib vaid paberil ja seadus kaluritele kätt ette ei pane.

Margiris on maailma üks suuremaid kalapüügialuseid ja ühtlasi ka liikuv kalatöötlustehas, vahendas Daily Mail. Üüratut supertraalerit hüütakse Godzillaks. Jälgimisandmed näitavad, et hiljuti traalis alus korduvalt Inglismaa lähistel 593ruutkilomeetrisel kaitsealal, mis 2016. aastal loodi ohustatud kalaliikide kaitseks.  

See kaitseala nagu mitmed teisedki kuulutati toona fanfaarihelide saatel välja, kuid paraku pole nii-öelda kaitsealuste vete kalade kaitseks mingeid seaduslikke meetmeid rakendatud. Keskkonnakaitsjate teatel leiti pärast hiidtraaleri piirkonnas viibimist sealt surnud delfiine ja pringleid.

„See näitab Ühendkuningriigi valitsuse lasku-käia suhtumist mere kaitsmise vallas ja jätkuvat selliste „paberil kaitsealade“ eelistamist, mis on vaid pisut enamat kui jooned paberil,“ pahandas Chris Thorne Greenpeace’ist.

Kuid valitsuse kõneisik süüdistas olukorras Euroopa Liidu kalastamispoliitikat ja kinnitas, et pärast Brexitit võetakse „kontroll meie vete üle tagasi" ja siis saab rakendada ka karmimaid meetmeid.