Euroopa angerjas.Foto: Pixabay
Kalapüük
4. november 2019, 10:17

Angerjamaimude smugeldajad said hiigeltrahvi (2)

Kaks hiinlast said kümnekuulise tingimisi vangistuse ja mõlemad ligi 7500 eurot trahvi, sest nad üritasid Prantsusmaalt lennukiga välja smugeldada angerjamudilasi ehk klaasangerjaid.

Hiina suundunud 20aastane naine ja 43aastane mees vahistati eelmisel nädalal Pariisi Charles de Gaulle’i lennuväljal, kui nende pagasist leiti 60 kilogrammi kala. Paari kohvrites olid spetsiaalsed külmutusseadmed ja elusad angerja noorjärgud. Angerjasmugeldajaist ühele määrati 7620 ja teisele 7455 euro suurune trahv.

Bobigny kohtu kõneisiku teatel põgenes lennujaamast veel üks Hiina kodakondsusega isik, jättes maha kohvri 30 kilo elusate klaasangerjatega.

Noorkalad anti üle organisatsioonile, kes tegeleb angerjate kaitsega.

Üks kilo harilikku ehk Euroopa angerjat võib Hiinas maksta enam kui 5500 dollarit (ca 4900 eurot). Nii on viimastel aastatel hoogustunud angerjate salakaubavedu Euroopast Hiina, mullu konfiskeeriti Europoli teatel kokku 15 miljonit isendit.  

Varem sõid Aasia maiasmokad jaapani angerjat, kuid selle liigi varud on ülepüüdmise tõttu kokku kuivanud. Nii püütaksegi Aasiasse vedada Euroopa angerjaid, ent mõistagi on eksport keelatud, sest ka Euroopa angerjas on 2009. aastast ohustatud liikide nimekirjas.

Euroopa angerja arengufaasid on leptotsefaal (alla 1 cm suurune vastne), klaasangerjas (elver), kollane angerjas, ränd- ehk hõbeangerjas.