Vikerforell.Foto: Pixabay
Kalapüük
4. november 2019, 10:40

Eesti sai loa Hiinasse lõhet ja forelli müüa (14)

Eesti kalakäitlemisettevõtetel on nüüdsest võimalik eksportida lõhet ja vikerforelli ning nendest valmistatud tooteid Hiina Rahvavabariiki.

Turu avamise protsessiga alustati juba 2016. aastal, kui veterinaar- ja toiduamet esitas taotluse ekspordiloa saamiseks. VTA peadirektori asetäitja Olev Kalda sõnul eelnes turu avamisele pikk ja põhjalik ettevalmistav osa, mis hõlmas endast mahuka küsimustiku täitmist ning auditeerimist. „Turu avamiseks täideti Hiina poolt esitatud küsimustik ning 2018. aastal toimus Hiina ametnike poolt läbi viidud audit,“ selgitas Kalda.

Auditeerimise käigus kontrolliti VTA toiduohutuse järelevalvesüsteemi, veterinaar- ja toidulaboratooriumi tööd ning kala ettevõtete tootmisprotsesse. „Auditi järgselt täiendati materjale ning vastati lisaküsimustele, lisaks valmistati ette lõheliste protokolli, kus sätestati eksporditavate toodete täpsemad kirjeldused ning lepiti kokku eksporditingimustes,“ lisas Kalda.

Hiina annab igale kalaliigile ekspordilubasid eraldi. Eesti kalakäitlemisettevõtetel on võimalik Hiina eksportida kilu, räime, lesta ja krevette. Samuti on võimalik eksportida lehmapiimast valmistatud tooteid ja mett. VTA jätkab tööd ka selle nimel, et saada eksportluba Hiina turule linnu- ning veiselihale, kitsepiimatoodetele ja tursale.