Foto: Queenslandi muuseum
Kalapüük
6. november 2019, 10:58

Austraallased on aastaid teadmatult söönud seni avastamata kalaliiki (5)

Austraalias on vähemalt 15 aastat müüdud kalaturul tavalise kivikoha pähe selle üht alaliiki, mis oli kalateadusele seni tundmatu.

2017. aastal võttis üks hämmeldunud kalur ühendust Queenslandi muuseumi kalaspetsialisti Jeff Johnsoniga, vahendas Daily Mail. Kalur oli püüdnud selliseid kivikohasid (mida kohalikud nimetavad kivitursaks), milliseid ta polnud varem näinud. Oma saagi müüs mees Brisbane’i North Lakesi mereanniturule, Johnsonile saatis ta vaid pildi.

Ihtüoloog Johnson sõitis kiiresti North Lakesi ning ostis turult viis seesugust kala. Kaks aastat DNA teste tõestasid seda, mida kalateadlane juba aimas: tegu on kivikoha varem avastamata alaliigiga.

„Kohe, kui ma neid nägin, mõtlesin, et ilmselt on tegu uue liigiga,“ märkis Johnson.

Mehe hinnangul on seda kala vähemalt 15 aastat müüdud üle Austraalia täiesti tavalise kivikoha pähe, ilma, et seda oleks korralikult määratletud.

„Tavalise välimusega kala, ilma eriliste iseloomulike tunnusteta, tüüpiline enamikule teistele kivikoha liikidele, see ilmselt seletabki, miks on kala jäänud nii pika aja jooksul märkamata ja nimetamata,“ sõnas kalateadlane. „Mulle on öeldud, et nad on päris maitsvad.“

Kala sai ladinakeelseks nimeks Epinephelus fuscomarginatus ja leiti, et see on Suure Vallrahu põlisliik. Üle maailma on nüüd teada 92 kivikoha alaliiki.