Urmas ArumäeFoto: Ekspress Meedia / Tiit Blaat
Krimi
7. november 2019, 17:11

Täiendatud kell 19.11

Maaeluministri nõuniku osas algatati kriminaalmenetlus, Reformierakond ja sotsid nõuavad Mart Järviku tagasiastumist (82)

Maaeluminister Mart Järviku nõuniku Urmas Arumäe osas algatati kriminaalmenetlus. Prokuratuur uurib, kas tal võib olla huvide konflikt. 

Kriminaalasja algatamise eesmärk on kontrollida, kas advokaat Arumäe on rikkunud seadust, kui ta maaeluministri nõunikuna andis nõu Mart Järviku haldusalas asuva PRIA tegevuse osas, olles ise samal ajal süüdistatava kaitsjaks kriminaalasjas, kus PRIA peab kannatanuna seisma avaliku raha kasutamise eest, vahendab ERRi uudisteportaal.

"Käesoleval hetkel kellelegi kuriteo kahtlustust esitatud ei ole," kinnitas Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Saskia Kask.

Kui listeeriaskandaalis tekitas kummastust, kuidas maaeluminister Mart Järvik asus toetama kalatehast ja survestama endale alluvat veterinaar- ja toiduametit (VTA), siis "Pealtnägija" käsutuses dokumendid näitavad, et samal ajal küpseb terav vastasseis Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ameti ehk PRIAga. Sisuliselt kaebab PRIA, et ministri nõunik Urmas Arumäe takistab neil menetleda firmasid, keda ta varem advokaadina esindas.

Vastasseisu keskmes on viimaste aastate üks suurem eurotoetuste pettus, kus prokuratuur esitas kaheksale juriidilisele isikule kahtlustuse soodustuskelmuses, mis seisnes PRIAle teadlikult valeandmete esitamises, et saada suuremat investeeringutoetust.

Ehkki Arumäe väidab, et taandas end juba kevadel ja kliente esindab teine tema büroo advokaat, siis tegelikult ajas ta sama asja edasi ministri nõustajana, sest näiteks veel 11. juulil ehk kaks kuud pärast ministri nõunikuks saamist saatis Arumäe advokaadina samale ministrile alluvale PRIAle taotluse, kus palus erandkorras tema klientidele esitatud kahjunõuet vähendada. Ka prokuratuur kinnitab, et Arumäe ajas nendega klientide nimel asju ajal, kui ta oli juba ministri õigusnõustaja.

Kaja Kallas: "Juhul kui esmaspäevaks pole maaeluminister ametist lahkunud algatame riigikogus allkirjade kogumise, et avaldada talle umbusaldusust." 

Reformierakonna saadetud pressiteates ütleb Kaja Kallas, et Arumäe antav nõu minister Järvikule aitab hoopis Arumäe kaitsealuseid, mitte rikki. "Seekord on lugu tõsine, sest ministri nõustajal on selge huvide konflikt ja riik peab sekkuma lausa kriminaalmenetlusega. Üks on selge – ei maaeluminister ega tema nõunik ei seisa selles loos riigi huvide eest, vaid tegelevad rahvakeeles öelduna sahkerdamisega," seisab pressiteates.

"Sisuliselt takistab minister oma nõunikuga õigusemõistmist, kui ta ei anna volitustele allkirju, et PRIA saaks Arumäe kaitsealuste kohtuasju ajada. Minister Järvik on juba kuid teadlik huvide konfliktist, kuid pole oma nõunikuga töösuhet lõpetanud. Võttes arvesse ka Mart Järviku äärmiselt kahtlast tegutsemist listeeriabakteri skandaalis, siis ei ole kahtlust, et selline minister ei saa ametis jätkata," leiab Reformierakonna esimees. 

Ta lisab: "Reformierakond annab EKRE-le esmaspäevani aega, et kutsuda ametist tagasi maaeluminister Mart Järvik. Me ei pöördu teadlikult Jüri Ratase poole, sest sisulisi otsuseid teeb valitsuses perekond Helme. Juhul kui esmaspäevaks pole maaeluminister ametist lahkunud algatame Riigikogus allkirjade kogumise, et avaldada talle umbusaldusust.”

Indrek Saar: Järvik ei teeni Eesti riigi ja rahva huve

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Indrek Saar kutsub samuti maaeluminister Mart Järvikut tagasi astuma.

"Tegemist oleks tänase valitsuse esimese tõsiseltvõetava sammuga, mis Eesti maaelu edasi viib. Sotsiaaldemokraatide silmis kaotas Järvik igasuguses usalduse, kui ta järjekindlalt valetas ja vassis listeeriaskandaalis," ütles Saar pressiteate vahendusel.

"Täna said avalikuks tema uued patud, mis näitasid, et Järvik ei teeni Eesti riigi ja rahva huve, vaid on igati soosinud oma nõuniku korruptsiooniohtlikku tegevust, mis on viinud kriminaalasja algatamiseni," sedastas Saar.