Foto: Pixabay
Kalapüük
15. november 2019, 12:59

Briti noorteadlane valmistab kalasoomustest biolagunevat plastikut

23aastane britt on loonud biolaguneva materjali, mis tema lootuste kohaselt võiks ühel päeval välja vahetada ohtralt kasutatava ühekordse plastikkile. Materjali peamiseks koostisosaks on kalatööstuse jäägid.

Lucy Hughes lõi MarinaTexi Sussexi ülikooli tootekujunduse lõputööprojektina, kirjutab Reuters. Materjal on söödav ja selle peamine kasutusala võiks naise sõnul olla leivakottide, võileivapakendite ja salvrätipakkide kile asendamine.  

Projekt sai alguse sellest, et naine uuris, kuidas võiks vähendada kalajäätmeid, mida arvatavalt tekib aastas umbes 50 miljonit tonni.

„Püüdsin välja töötada viisi, kuidas neid jäätmeid võiks kasutada ja neile väärtust lisada,“ rääkis Hughes. „Kui hoidsin käes nahku ja soomuseid, siis nägin, et seal võib olla potentsiaali. See oli elastne, samas painduv ja tugev.“

Hughesi uurimistöö võitis tänavu rahvusvahelise James Dysoni preemia. Naine kavatseb kasutada 32 000 naela (37 400 eurot) suurust auhinnaraha, et toodet edasi arendada ja ühtlasi luua viis selle masstootmiseks.  

„Miks me vajame sadu inimese tehtud polümeere, kui looduses on neid juba nii palju saadaval?“ küsis teadlane.

Teadaolevalt tekkis 2016. aastal üle maailma kokku 242 miljonit tonni plastijäätmeid. Sajad miljonid tonnid kilet ja plasti on loobitud meredesse.

„Mitte tingimata plastik pole probleem – pigem selle ülekasutamine, näiteks ühekordne plast, mida kasutatakse enne minemaviskamist vaid 10-15 sekundit,“ sõnas Hughes.

Tugeva ja stabiilse materjali loomiseks lisas ta soomuste ja naha segule koorikloomadest saadava kitosaani molekule ja punavetikatest saadavat agar-agarit. Aine laguneb kompostis nelja kuni kuue nädalaga ega reosta mulda.