Foto: Pixabay
Kalapüük
20. november 2019, 11:01

Teadlased: merest võiks saada kuus korda rohkem toitu kui praegu (9)

Teadlaste sõnul võiks ookeanid parema haldamise ning aktiivsema tehnoloogilise uuendamise korral pakkuda meile kuus korda rohkem toitu kui seni. Eriti kasutoov on selliste kahepoolmeliste karploomade nagu näiteks rannakarpide ja austrite kasvatamine.

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni äsja Roomas peetud kalanduskonverentsil hindasid teadlased, et meri võiks anda enam kui kaks kolmandikku loomsetest valkudest, mida inimesed tulevikus vajavad. Hetkel katab kala umbes viiendiku inimeste tarbitavatest loomsetest valkudest, vahendas Reuters.

Ning lisaks mõjutaks meres toidu kasvatamine kliimat märksa vähem kui maismaa põllumajandus ja lisaks ei piiraks seda maa ja (kastmis)vee hulk.

Teadlaste raporti kohaselt on merest pärinev toit kõrge toiteväärtusega ja see sisaldab olulisi vitamiine.

„Ookeanil on suur kasutamata potentsiaal, mis aitaks maailma tulevatel kümnenditel toita ja seda ressurssi saab kasutada väiksema ökoloogilise jalajäljega kui paljusid teisi toiduallikaid,“ sõnas uuringu autor Christopher Costello.

Uuring avaldati ajal, mil üha enam tekitab muret kalade ülepüük, mida põhjustavad erinevad tegurid nagu näiteks röövpüük, kalastustoetused, vale püügivarustuse kasutamine ja kalade arvukust mõjutav keskkonnatingimuste halvenemine.