Tuunikala, teadaolevalt veel ehe, mitte kauniviljadest valmistatud imitatsioonitoode. Foto: Pixabay
Kalapüük
25. november 2019, 11:13

Ülepüügi valguses: ameeriklased valmistavad ubadest tuunikala ja kasvatavad laboris kalarakke (3)

Vaesele eestlasele pole enam ammu uudiseks, et ülikalli kaaviari asemel saab võileivale tõsta ka odavamat sarnase tekstuuriga imitatsioonitoodet – puljongist ja želatiinist valmistatud valgumarja. Kui selle toote puhul on küsimus hinnas, siis USAs on asutud tuunikala imiteerivat toodet ja laborikala valmistama eeskätt keskkonna-alastel põhjustel.

Üks kolmandik maailma ookeanidest vaevleb ülepüügi käes ja tarbimine on kõigi aegade kõrgeim, vahendab Daily Mail. Nii tahab USA ettevõte Good Catch pakkuda „meretoitu ilma ohverdamiseta“. Firma esimene toode jõudis lettidele veebruaris ning selles püütakse imiteerida maailma populaarseima kala, tuuni tekstuuri ja maitset. Toodet valmistatakse nii, et kuut erinevat kaunvilja segatakse vetikaõliga.

Lisaks kasvavale rahvastikule ja kehvenevatele ökosüsteemidele on oodata kliimamuutuste karmi mõju kaladele. Nii sõnas ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni kalanduse ja vesiviljeluse asedirektor Vera Agostini.

„Kalapüügikohtade kliimaprognoosid näidavad kahanevat püügipotentsiaali troopilistes piirkondades ja kasvu põhjapoolsetel laiuskraadidel,“ sõnad ta. „Õnnetuseks need piirkonnad sõltuvad kalast enim, see mõjutab nende arengut ja prognoosid näitavad kahanemist.“

Kala tarbimine on kõigi aegade kõrgeimal tasemel. Kui 1961. aastal tarbiti ühe inimese kohta 9 kilogrammi kala, siis täna 20,2 kg.

Aga Good Catchi tegevjuhi Chris Kerri sõnul pakub inimeste nälg kala järele ka võimalusi. „Me sööme 200-300 erinevat mereolendit, võrrelduna umbes 30 maismaaloomaga,“ sõnas ta. „Aga nii on meil röögatu võimalus olla loomingulised – nii tehnoloogiliselt kui ka parimate kulinaariakunstide kasutamise vallas.“

Ettevõte tahab tuleva aasta alguses laieneda ka Inglismaale ning tuua välja erinevaid tooteid nagu taimne krabi, kalakotletid ja valge kala.

California idufirma BlueNalu aga kasvatab laboris elavhõbedavaba meretoidu rakkusid. Nemadki tahavad ülepüügi, röövpüügi ja soojenevate ookeanide tingimustes aidata tagada stabiilset meretoidu pakkumist.

„Esmalt oleme keskendunud uimkaladele, järgmisena tahame tegeleda koorikloomadega nagu homaarid ja krabid ning lõpuks molluskitega,“ sõnas ta.

Turule peaks laboris kasvatatud meretoit testtoodetena ilmuma kahe kuni kolme aasta pärast ja täismahus loodetakse tootmist alustada viie aasta jooksul.