IceWise.Foto: Keskkonnaagentuur
Kalapüük
27. november 2019, 11:09

Läänemere häkatoni võitis jääohutuse rakendus

Tallinnas toimunud „Copernicus OceanHacki” võitis eestlaste meeskond IceWise, kes lõi rakenduse, mille abil on võimalik määrata jääle mineku ohutust.

Võtmeteguriks nende lahendis on jää paksus, mille määramiseks kasutab tiim ära satelliitide kogutud andmeid jääteede kohta ja vabatahtlike poolt tehtud mõõtmiste kombineerimist.

IceWise pälvis auhinnarahana 4000 eurot, osalemise Astropreneurs startup mentorlusprogrammis ning aastase Copernicuse andmetöötluse portaali WEkEO kasutusõiguse.

Kokku võistles häkatonil kümme tiimi, kelle eesmärk oli 48 tunni jooksul luua ideest prototüüp, kasutades Copernicuse programmi mereseire teenuse andmeid Läänemere kohta.

Tiimidesse kuulusid disainerid, tarkvaraarendajad, ärijuhid, turundajad ja veel mitmed spetsialistid erinevatest eluvaldkondadest. Kokku oli osalejaid 15 riigist, kaugematest võib nimetada näiteks Eritrea, India, Argentiina.

Teist kohta jäid jagama 8 bytes ja Flask. 8 bytes tiimi eesmärk oli luua virtuaalne keskkond õpilastele ja õpetajatele, et muuta merelt kogutud andmete kasutamine võimalikult interaktiivseks ja kaasahaaravaks. Flask töötas välja telefonirakenduse imiteerimaks pudelisõnumite saatmist. Sõnumid jäävad virtuaalsesse maailma, seega ei reostata loodust, kuid pudelisõnumid jõuavad endiselt igasse Läänemere osasse.

Žüriis osalenud keskkonnaministeeriumi asekantsleri Kaupo Heinma hinnangul olid mitmed esitletud lahendused sellised, millest realiseerumisel sünniks meie Läänemere seisundile palju head.

Samuti tõdes ta, et tiimid olid professionaalsed ja saadaolevaid andmeid osati oskuslikult kasutada. „Võitjate teema kõnetas mind aga isiklikult, sest pühapäevakalastajana olen nii mina ja usun, et ka paljud teised valmis oma mõõtmistega panustama jääseisundi paremaks jälgimiseks,“ sõnas asekantsler.