Foto: Pixabay
Kalapüük
2. detsember 2019, 10:30

Võrkudest tagasi merre visatud kala toidab miljoneid linde (2)

Värske teadusuuringu teatel saavad miljonid merelinnud kõhu täis kalast, mille heidavad püügi järel tagasi merre Põhjamere kalalaevad.

Exeteri ülikooli teadlased hindavad Science Daily teatel, et 2010. aastal visati Põhjameres vette tagasi 267 000 tonni kala – piisavalt, et toita ära 3,45 miljonit lindu. Sealjuures oli kõrvaleheidetud kala kogus väiksem kui varem: 1990. aastal lendas prügikala merre tagasi 510 000 tonni ehk 5,66 miljoni linnu kõhutäie jagu. Arvatakse, et 1990. aastal oligi kala merre tagasiloopimise kogus kõigi aegade suurim – ja Põhjameri on koht, kus seda praktikat ülemaailmselt kõige rohkem harrastatakse.

Teadusuuringus käsitleti kaheksat liiki, sealhulgas suulasid ja hõbekajakaid. Hinnangud põhinesid vaatlustel selle kohta, kui palju merreheidetud kala erinevad linnuliigid söövad.

„Töönduslikul kalapüügil on mere-elule erinevaid mõjusid, aga kala tagasiviskamise efektid on ühed vähem uuritumad ja vähem mõistetumad,“ sõnas uuringu juht Richard Sherley. „Meie uuring näitab selgeid raisalindude arve, kes potentsiaalselt toetuvad tagasiheidetud kalale, ja seeläbi saame paremini mõista kalade merreheitmise laiemaid ökoloogilisi tagajärgi.“