Foto: Laura Oks
Ilm
4. detsember 2019, 14:15

PAKASEPAANIKA! Vene ilmaportaal lajatab: aastalõpul tuleb lõdiseda ligi 30kraadises külmas (12)

Venemaa ilmaportaal gismeteo.ru prognoosib aastavahetuseks krõbedaid külmakraade: kui tallinlased peaksid uut aastat tervitama -22kraadise pakasega, siis tartlased suisa -28kraadise õhutemperatuuriga. Eesti ilmateenistuse juhtivsünoptiku Taimi Paljaku sõnul võib kuu lõpus oodata kargemaid temperatuure, kuid täpset ilma ei ole võimalik ette prognoosida.

„Pikaajalised prognoosid pakuvad päev-päevalt vaheldusrikkust. Kuid usaldusväärseid andmeid nii kaugele ette koostatud prognoosile pole – selle tõestuseks on ka väga suur hüplikkus,“ kommenteeris keskkonnaagentuuri ilmateenistuse juhtivsünoptik Taimi Paljak prognoosi, mille tegi Venemaa ilmaportaal gismeteo.ru.

Venemaa andmetel hakkab 26. detsembrist termomeeter jõudsalt langema ja head suusailma pakkuma. Kui 25. detsembriks ennustatakse pealinnas -1kraadist külma, siis 31. detsembril võib õues liiklejaid tervitada suisa -22kraadine pakane. Tartu on Tallinnast aga sammu võrra ees: külmakraadid langevad -4 kuni -28ni.

Detsembrikuus prognoositav ilm Tallinnas. Foto: Ekraanitõmmis / www.gismeteo.com/

Eesti riigi ilmateenistus ennustab, et detsembri keskmine õhutemperatuur jääb -3,8..+1,1 vahele. „Kuu esimene veerandik on tavapärasest soojem ja sageli sajab, enamasti vihma. 10. kuupäeva paiku ilm veidi jaheneb ning vihm asendub järk-järgult lume ja lörtsiga. Kuu keskpaiku ongi ilm muutlik –  aeg-ajalt sajab, kuid on ka kuivemaid päevi ning sooja- ja külmalained vahelduvad. Kuu viimases veerandis saavutab ülekaalu Skandinaaviast või Loode-Venemaalt Baltimaade kohale  ulatuv kõrgrõhuala serv. Aeg-ajalt sajab peamiselt lund ja lörtsi, õhutemperatuur langeb ja ilm võtab talvisema näo,“ kirjutatakse kuuprognoosis.

Detsembrikuus prognoositav ilm Tartus. Foto: Ekraanitõmmis / www.gismeteo.com/

Paljaku selgitusel on ilmateenistuse kodulehel olevas kuuprognoosis välja toodud paljude aastane keskmine, millelähedaseks võib detsember kujuneda. „Kas jõuludeks satub soojem või külmem periood – seda on praegu veel raske kinnitada,“ ütles juhtivsünoptik. „Kui detsembri esimesel kahel kolmandikul on tugevas läänevoolus keskmisest soojemad ja tuulisemad ilmad, siis viimasel kolmandikul võib loota rahulikumat ja kargemat ilma.“

Õhtulehe päringule annab Paljak kaasa Ühendriikide ilmamudeli pikemast õhumasside prognoosist, mis näitlikustab, et erinevate arvutuste tulemused lahknevad kardinaalselt, kui vaadeldavat perioodi pikendatakse. „Näiteks 20. detsembri äärmused: ühel arvutusel on soe õhumass temperatuuriga 4 kraadi ja teisal külm õhumass temperatuuriga -11,1 kraadi. Nii et oodakem ja laskem end üllatada!“

Ühendriikde ilmamudel. Foto: Riigi ilmateenistus.

Eelmisel nädalal uuris Õhtuleht, millist talve ennustavad ilmatargad käesolevaks talveks. Pärnumaa ilmatark Ilmar Tiismaa, kes kasutab ilma prognoosimiseks metsseapõrna, ütles, et talv tuleb karm. „See [seapõrn] oli kolm ja pool sentimeetrit paks, mis tähendab väga karmi talve. Isegi 30 kraadi võib külma tulla,“ lausus ilmatark. Tiismaa hinnangul on võimalik, et jõuluajal on lumi maas, aga seda ta siiski ülemäära tõenäoliseks ei pea – pigem on selline kerge lumevaip.

Accuweather lubab aastavahetuseks nii külma- kui ka soojakraade (päeval kuni 4; öösel kuni -3 kraadi). Weather.com andmetel on 31. destembri keskmine õhutemperatuur -1.