Surnud kala, foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
9. detsember 2019, 11:07

PÕUD AUSTRAALIAS: 13aastane poiss käib paljaste kätega kalu päästmas (9)

13aastane Stuart Moodie elab Austraalias põudadest räsitud Uus-Lõuna-Walesi osariigis ning käib iga päev paljakäsi sägasid ja turskasid lompidest sügavamasse jõevette tõstmas.

Stuart on maapoiss, kes elab Tentefieldis ning päästab iga päev pärast kooli sadu kalasid, kirjutab Daily Mail. Noormees sumpab mudases jões, otsib madalatesse lompidesse lõksu jäänud kalu ning viib nad paljakäsi kohtadesse, kus tappev põud on veel alles jätnud sügavamat vett ja kus sägadel ning turskadel on ellujäämiseks paremad šansid.

„Ma surun neil lihtsalt pea mudasse. See on lihtsaim viis hoida neid rahulikuna ja nad kätte saada,“ kirjeldas nooruk oma tehnikat.

Enda sõnul püüab nooruk kalu sügavamasse vette aidates hoida neid elusana niipalju, kui tema võimuses on. Kalu ja kalapüüki on ta armastanud juba väga varasest noorusest: nimelt õpetas isa Stuarti õngitsema sisuliselt kohe, kui poiss kõndida oskas.

„Iga kord, kui lähen säga haarama, siis saan [kidadest] torgata. Ja tursk, üks haaras minust kinni ega lasknud lahti, nii et ma lihtsalt istusin, tursk käes,“ kirjeldas ta, et päästetööd ei saa teha kriimugi saamata.

Stuart on ise kinni püüdnud ja tapnud enam kui 300 karpkala – neid peetakse tema kodukandis kahjuriteks, sest karbid toituvad veepõhjas ning keerutavad seal muda üles.

Poisi sa John märkis, et noormees pole sisuliselt kunagi telerit vaadanud – kui loodussaated välja arvata – ja ta tegeleb asjaga, mida armastab.