Foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
11. detsember 2019, 10:17

Värske trend: kalamehed ei taha saagipilte avaldada, sest kardavad hukkamõistu (27)

Austraalia Uus-Lõuna-Walesi kalasportlased ennustasid sügisel, et tulekul on üks viimaste aastakümnete parimaid püügihooaegu. Samas on kalamehed tõrksamad oma suurtest saakidest avalikult pilte jagama, sest sportlikku kalapüüki kiputakse üha enam kritiseerima.

Sügisel tabati Sidney lähistel 315kilone tiigerhai ja Jervise lahes 412kilne makohai, kirjutas ABC. Noore poisi püütud tiigerhai purustas rahvusvahelise sportkalastamise assotsiatsiooni rekordi, makohai pidi leppima tagasihoidlikuma osariigi rekordiga. Lisaks on märgitud, et näiteks kulduim-tuunikala suhtes on saagid olnud viimase 30 aasta parimad.

„Tean, et tiigri püüdnud noort kutti naeruvääristati Facebookis,“ nentis Illawara regiooni kalastuspoe omanik Luke Palmer. „Kalameestel on täielik õigus kala ära võtta, aga sellesse suhtutakse nüüd kui ebasportlikku tegevusse. Aga kui kõike tehakse õigesti, seaduste ja eeskirjade järgi, siis pole selles, mida nad teevad, midagi valet.“

Osariigi sportkalastuse ühingu president Garry Chenoweth märkis, et paljud inimesed kardavad tuua omapüütud suuri kalasid kaalumisele, sest pelgavad, et teevad midagi valesti. Kuigi kala läheb hiljem söögiks ja tegevus on täiesti seaduslik.

Chenowethi sõnul vabastatakse 98-99% sportkalastuse käigus püütud kaladest ning vaid väga vähesed viiakse võimaliku püügirekordi suhtes kaalumisele. Ja üldse tehakse seda viimasel ajal varasemast harvem, sest sportlik kalastamine on hobina vähem levinud. Lisaks kardavad kalamehed oma saagipilte näiteks sotsiaalmeedias jagada, sest kardavad avalikkuse hukkamõistu ja negatiivset tagasisidet.