Suvel Euroopat räsinud kuumalaine ajal sulas Gröönimaa jääkilp kiiresti.Foto: AP/Scanpix
Maailm
11. detsember 2019, 14:25

MUREKOHT: Gröönimaa mandrijää sulab aina kiiremini (24)

Kliimateadlaste analüüsi kohaselt kaotab Gröönimaa praegusel ajal jääd seitse korda kiiremini kui 1990ndatel, vahendab BBC.

Grupp rahvusvahelisi polaarteadlasi analüüsisid 26aastase perioodi käigus jäädvustatud satelliidipilti Gröönimaast ning jõudsid järeldusele, et saart kattev igijää sulab aastatega aina kiiremini. Kui 90ndatel oli jää sulamise määr kümnendi jooksul umbes üks millimeeter, siis nüüd on see ligi seitse millimeetrit.

Uurijate grupp nimega Imbie analüüsis 11 satelliidimissiooni andmeid alates 1992. aastast. Nad avastasid, et Gröönimaa on uuringu algusest saati kaotanud 3,8 triljonit tonni jääd, mis vastab 10,6 millimeetrile ookeanitaseme tõusule. Rühma sõnul on protsess aina kiirenemas. Keskmisel aastal sulab saarel nüüd ligi 250 miljardit tonni jääd. Sel aastal oli aga äärmiselt soe ning Gröönimaa kaotas 370 miljardit tonni.

Nende sõnul võib ainuüksi Gröönimaa jää sulamine kogu maakera ookeanitaset sajandi lõpuks 7 sentimeetrit tõsta. See ohustab tulevikus miljoneid madalal rannikualadel elavaid inimesi. Hetkel elab umbes 250 miljonit inimest vaid meeter tõusuvee kõrgpunktist kõrgemal. Leedsi ülikooli professori Andy Shepherdi sõnul mõjutab iga vaid ühesentimeetrine mereveetõus kogu planeedil kuut miljonit inimest.