Foto: Kuvatõmmis/YouTube
Kalapüük
13. detsember 2019, 09:17

KIRJU ISSANDA LOOMAAED: Californias täitus rand tuhandete „peeniskaladega“ (11)

USAs Põhja-California Drakesi rannal nähti hiljuti kummastavat vaatepilti: rannaliiv oli nii tihedalt kaetud nn peeniskaladega, et seal ei saanud istuda ega astuda.

Spetsialistide arvates sattusid need fallilised olendid, keda nimetatakse ka „paksudeks kõrtsmikussideks“ või (fat innkeeper worm) oma veealustest urgudest rannale tormide tagajärjel, kirjutas Mirror. Nii oligi terve rand paksult kuni 30 cm pikkuseid peeniskalu täis ja kajakad tegid nendega mõnuga suu seks.

„On andeksantav, kui allolev foto teid solvab: tuhanded 25sentimeetrised vingerdavad roosad vorstikesed on puistatud üle Drakesi ranna,“ kirjutas bioloog Ivan Parr, kes sattus vaatepildile 6. detsembril. Tema sõnul on sama fenomeni aastate jooksul nähtud ka vähemalt neljas teises rannas.  

„Peeniskala“ on üks põnev elusolend. Urechis unicinctus on tõepoolest hoopiski uss, mitte kala: ta kuulub rõngusside hõimkonda. Ent Ida-Aasias süüakse teda kala pähe ja peetakse delikatessiks: peeniskala pannaks nahka toorelt soola ja seesamiõliga maitsestatuna, teda grillitakse või praetakse koos juurviljadega. Ning lisaks kasutatakse meripeenist ka kalasöödana.

„Peeniskalad“ eritavad limaseid võrgukesi, millega püüavad endale toiduks pisikesi vee-elukaid. Olendid kaevavad endale randade või padurandade piirkonnas U-kujulisi urge, milles saavad lisaks neile elada ka teised mere-elukad – sealt ka nimetus innkeeper ehk kõrtsipidaja. Ussikesed istuvad oma urus, heidavad korstna kaudu võrgu välja ja imevad enda kehast vett läbi pumbates toiduna sisse planktonit, baktereid ja muid tillukesi veeolendeid.

Veidrad ja täiesti kahjutud peeniskalad elavad kuni 25aastaseks ja veedavad suurema oma elust merepõhjas. Teadlased on leidnud peeniskalade urgusid, mis on kuni 300 miljonit aastat vanad.