Kormoran, foto on illustreeriv.Foto: Pixabay
Kalapüük
16. detsember 2019, 11:32

VÄLJASUREV KUNST: vaata, kuidas käib Hiina kalapüük kormoranidega (5)

Fotograaf Julia Wimmerlin jäädvustas Hiinas Li jõel iidset kunsti: kalapüüki kalasööjalindude kormoranide abil.

Esimesed teated kormoranidega kalapüüdmisest pärinevad aastast 960, aga see kunst on kindlasti palju vanemgi. Wimmerlin (42) tunnistas Daily Mailile, et Guilinis Li jõel nähtud vaatepildid „võtsid hinge kinni“. Tabamaks hetke, kus kormoran püütud kalaga veepinnale ilmub, pani fotograaf oma aparaadi veekindlasse ümbrisesse ja pistis selle vette.

Kormoranidel on paks konksjas nokk, mis on ideaalne kala kinnihaaramiseks – ning nii saavad Hiina kalamehed nende abil suuremaid saake, kui nad muidu võrkudega tabavad. Et linnud oma saaki enne kalamehele üleandmist alla ei neelaks, pannakse neile kaela ümber kitsas võru.

„See oli nii ilus, et tundus täiesti sürreaalsena,“ sõnas fotograaf talle jõel avanenud vaatepiltide kohta.

Kormorani abil kalapüüdmiseks peab linnu ja kalamehe vahel olema hea sõbralik side. Seda kalapüügiviisi peetakse väljasurevaks, aga esialgu hoiab meetodit elus turistide huvi. Paljud kohalikud on taotlenud litsentsi, et turistidele kormoranide abil kalapüüdmist näidata ja nii väikestviisi elatist teenida.

Arvatavasti läheb see kunst siiski pikkamööda kaduma: fotograafi sõnul on enamik kalamehi, kes oskab kormoranide abil kala püüda, juba 80ndates eluaastates – ning noorimad 60ndates.

Wimmerlini fotosid saab vaadata SIIT.