Foto: Mari Luud
Ilm
19. detsember 2019, 00:10

Saada pilte tormikahjudest [email protected]!

FOTOD ja BLOGI | Detsembritorm liikus üle Eesti: kaks last jäid murdunud puu alla, hommikul on vooluta ligi 18 500 majapidamist (56)

Kolmapäeval Lõuna-Soome kohale jõudev tsüklon toob Eestisse orkaanimõõtmetega ehk kuni 33 meetrit sekundis puhuvad tormituuled, hoiatab teeilmakeskus. 

Ilmamudelid näitavad, et üle Lõuna-Soome liigub aktiivne tsüklon, mis toob Tampere-Jyväskylä-Kouvola piirile tiheda lumesaju, Helsingi piirkonda vihmasaju ning Eesti kohale vihma ja tormituuled.  

Merel on oodata prognoosi kohaselt lausa orkaanimõõtu tuulepuhanguid (33m/s).

Madalrõhkkonna tagalas hakkab meile külma õhu sissevool ja temperatuurid langevad. Seega on homme tõenäoliselt oodata tormikahjustusi ja elektrikatkestusi.

Merel võib esineda häireid laevaliikluses. Liikluses tasub olla samuti tähelepanelik, kuna teedel võib olla takistusi (murdunud puud, elektrijuhtmeid).

Päästeamet tegutsemisjuhised tormiks valmistumiseks ning ka tormi ajal tegutsemiseks.

Enne tormi:

  • Korja õuest kokku tuulega lendu tõusta võivad esemed.
  • Pargi sõiduk lagedale või garaaži.
  • Arvesta võimalike elektrikatkestustega: varu koju piisavalt toitu ja jooki
  • Tangi auto kütusepaak täis

 Tormi ajal:

  •  Püsi siseruumides.
  • Ära sõida autoga. Kui sõit on vältimatu, vali sobiv sõidukiirus ning arvesta teele langeda võivate puude või muude takistustega.
  • Hoia eemale maha langenud elektriliinidest. Teavita neist Elektrilevi rikketelefoni numbril 1343 ja eluohtlikest olukordadest Häirekeskust numbril 112.
  • Võimalusel väldi kütmist – korsten võib tugeva tuule tõttu tagurpidi käima hakata, st et kui tuul on väga suur võib see kaaluda üle korstna tavapärase tõmbe.
  • Inimvigastuste ja otsest ohtu põhjustavate purustuste korral helista hädaabinumbril 112.

Juhul kui elekter peaks katkema, siis:

  •  Teavita sellest ka elektriettevõtteid.
  • Elektrikatkestuse korral kasuta valgusallikana pigem patareidel töötavat taskulampi, mitte küünlaid.
  • Jälgida infokanaleid täiendavate prognooside ja käitumisjuhiste saamiseks: nt patareidega või autoraadio
  • Tunne huvi, kas sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras

Saada pilte tormikahjudest [email protected]!

07:49

Elektrilevi teatel puudub neljapäeva hommikul kella 07:43 seisuga elekter 18 369 majapidamisel. Enim mõjutatud kliente on Harjumaal (3827) ja Raplamaal (3029).

00:10

Kella 00.09 seisuga puudub elekter ligemale 30 000 kliendil

23:30
undefined (Kaspar Pokk)
23:15

Õhtulehe lugeja saatis toimetusele ka pildi Tallinnas Virbi tänaval asuvast Maximast, mida on tuul kahjustanud. 

Virbi Maxima (Lugeja foto)
23:13

Päästeamet on kella 22 seisuga saanud ligi 500 tormiga seotud väljakutset, enamik neist sõiduteele kukkunud puude kohta.

Elektrilevi andmetel on kella 22 seisuga elektrita üle 36 200 majapidamise. Uute rikete lisandumine on viimastel tundidel märgatavalt aeglustunud, samal ajal on paljudes majapidamistes elektrivarustus ka taastatud.

Tormituules sai kahjustada ka Järvakandi päästekomando garaaži katus, mis kolmandiku ulatuses lahti rebenes. Hetkel on elektrita ka Koeru ja Mõniste päästekomandode hooned.

Kõikides regioonides on väljakutsete arv langemas ja olukord normaliseerumas.

Kuna öö jooksul võib teedele olla langenud puid, siis soovitame hommikul töölesõiduks varuda rohkem aega ning olla pimedas ettevaatlik.

21:30

20:39

Päästeamet on kella 20 seisuga saanud üle 400 tormiga seotud väljakutse, enamik neist sõiduteele kukkunud puude kohta, teatas päästeamet pressiteates.

Elektrilevi andmetel on kella 20 seisuga elektrita üle 37 500 majapidamise.

Lääne-Eestis ja saartel on torm juba vaibumas, kuid Lõuna- ja Põhja-Eestis on tugev tuul põhjustanud mitmeid sündmuseid, valdavalt tuleb päästjatel käia likvideerimas sõiduteele kukkunud puid. Põhja- ja Lõuna-Eestis on kukkuva puuga pihta saanud ka mitmed sõidukid, inimesi kannatada ei ole saanud.

20:37

Torm räsib ka Saaremaad. Kõige tugevamalt puhus tormituul Saaremaal Sõrves kella kolme ajal päeval, kui kiiruseks mõõdeti 29,8 m/s. Kolmapäeva õhtul veel teedel ohtralt mahalangenud puid ja oksasodi.

Torm Saaremaal (Irina Mägi)
Torm Saaremaal (Irina Mägi)
Torm Saaremaal (Irina Mägi)
Torm Saaremaal (Irina Mägi)
Torm Saaremaal (Irina Mägi)
Torm Saaremaal (Irina Mägi)
19:58

19:48

Elron lisab pressiteates, et mõned Keila-, Paldiski-, Turba- ja Kloogaranna suunalised rongid on kas osaliselt või täielikult asendatud bussidega ning rasked ilmastikuolud võivad tekitada häiringuid ka teistel liinidel. 

19:34

Lisaks Tallinnas seisvatele trammidele on häiritud ka rongiliiklus. Tallinnast lääne suunal väljuvatest rongidest ei püsi graafikus ükski.

Elroni kodulehelt on rongid ka reaalajas jälgitavad ning hilinemise põhjusteks antakse muu hulgas "rasked ilmastikutingimused", nagu näiteks rongile 577, mis sõidab Paldiskisse. 

19:27

Kuigi Elektrilevi katkestuste kaart ei tööta praegu täiesti laitmatult, on kella 19.26 seisuga elektrita 36 170 majapidamist. 

19:24

Lõuna prefektuur teatab, et said kella 18.30 paiku väljakutse Tartumaale, kus tormiga murdunud puu kukkus auto peale ja vajus läbi katuse salongo. Autos oli kolm inimest, aga õnneks tõsisemalt nad viga ei saanud, ent olid juhtunus arusaadavalt šokis, teatab Lõuna prefektuur. 

18:55

Tormituulte tõttu murdus puu ka Põhja-Tallinnas, Kopli 90 lähistel. Sotsiaalmeedias levivatelt piltidelt on näha, et puu on kukkunud trammiteele. Selle tõttu ei liigu ka Tallinnas trammid 1 ja 2. 

18:31

Elektrilevi andmetel on kella 18 seisuga elektrita üle 23 000 majapidamise.

Kõige enam on väljakutseid tulnud Saaremaal, kus on sündmuste lahendamiseks välja kutsutud ka täiendav päästemeeskond, kuid tormist tingitud sündmuseid on üle Eesti

18:31

Päästeamet teatas, et on tormi tõttu saanud üle 200 väljakutse, millest enamik on sõiduteele kukkunud puude kohta. Tormi tõttu sai ka vigastada kaks last. 

Kell 16:47 sai Häirekeskus teate, et Padise rahvamaja juures on murdunud puu alla jäänud kaks last. Sündmusele reageeris kiirabi, kes toimetas lapsed haiglasse kontrolli.

18:03

Teeilmakeskus teatab, et Pärnus hakkab kriitiline merevee tase kätte jõudma. 

17:58

Lõuna prefektuuri operatiivjuht Argo Turba sõnas, et Lõuna-Eestis on torm seni enam mõjutanud Kagu-Eestit, kus on mõnevõrra enam puid sõiduteedele kukkunud.

"Õnneks inimesed ohtu ei ole sattunud, kuid mõnel juhul on langenud puudele otsa sõidetud. Samuti kukkus üks puu sõidukile. Päästjad ja politsei eemaldavad aktiivselt teedele langenud puid, et ennetada edasist ohtu liiklejatele. Politsei soovitab ajal, mil tuul nõnda marutab, võimalusel vältida liiklemist või liikumist õues, kus on suurem oht langevatest puudest,"  sõnas Turba. 

17:07

17:06

Loe rohkem