Foto: Aldo Luud
Loomad
29. detsember 2019, 14:17

Metsloomaühing: ilutulestike mõju loomadele on hävitav (40)

Eesti metsloomaühing kutsub aastavahetusel üles loobuma ilutulestikust.

"Pidupäevadel ilutulestikku imetledes ja selle üle rõõmustades ei mõtle me loomadele, kes meie kõrval elavad ja kelles ilutulestik tekitab paanikat, mitte rõõmu. Kas näiteks teie ise tahaksite öösel, keset magusat und müra peale üles ehmatada ja suvalises suunas, teadmatusest hirmul ja elu eest kuhugi kihutada?" küsib ühing ja selgitab, et just see toimub meie kõrval elavate loomadega. Paanikas linnud tõusevad pimedas lendu kuid nad ei orienteeru. Nad ei saa aru mis toimub, nad põgenevad kabuhirmus. Paljud neist surevad uusaastahommiku esimeste tundidega. 

Ilutulestike halb ja hävitav mõju loomadele on teada. "Amsterdami ülikoolis Hollandis on uuritud mis juhtub lindudega uusaastaööl, selleks kasutatakse radareid," selgitab Katrin Idla metsaloomaühingust. Öösel linnud magavad ning vali heli, plahvatused ning tugevad valgussähvatused äratavad nad üles. Olukord on täiesti ootamatu ja hirmu tekitav. Talvekülmaga võib öine ootamatu energiakulu olla tappev, hommikuni seda lihtsalt ei jätku. Paanikas lennatakse liiga kõrgele, 500 ja enamgi meetrit. Põrkutakse objektide vastu sest ei orienteeruta. Lennatakse liiga kaugele merele ja ei jõuta enam tagasi tulla. 

Rakettide müratase on 140-150 dB ja lähedal viibijatele võib see tekitada kuulmiskahjustusi, kuna loomade kuulmine on inimestest tundlikum. Põlemisel eralduvad toksilised gaasid ja õhku paiskuvad peenosakesed põhjustavad hingamis- ja närvisüsteemi kahjustusi. Rakettide jäägid põhjustavad keskkonnareostust ja toovad surma loomadele, kes neid alla neelavad. 

Metsloomaühingu andmetel on paljudes riikides piiratud ilutulestikurakettide müük. Mitmed linnad, piirkonnad ja asutused üle kogu maailma on ilutulestikust vabatahtlikult loobunud. Ka Eesti on juba mitu omavalitsust loobunud maksumaksja raha taevasse laskmisest ning ei korralda ilutulestikku. Ameerika keskkonnateenistus (US. Fish and Wildlife Service) on aga keelanud föderaalmaadel ilutulestiku kasutamise ja ka omamise. Paljudes riikides saab ilutulestikku osta vaid paaril päeval, vahetult enne aastavahetust ning ilutulestiku kasutamine on lubatud vaid vana-aasta õhtul.

Ühing pakub ilutulestikule ka alternatiive: 

  • tee õue, lõkkealusele tuli, et lähedastega lõkketule ääres soojust ja hubasust nautida;
  • naudi valgusshowd ja müra siseruumides, mine stereokinno – see on vaid inimese keskkond;
  • kaunista oma õu LED valgustusega;
  • süüta õues säraküünlaid ja õueküünlaid, laternaid, tõrvikuid sest miski pole sellest kaunim;
  • osta tähistamiseks väikeseid paugutajaid, mida lastel endil on ka ohutu kasutada;
  • vii jõuludeks loomadele metsa kuivatatud vihtasid, kaera, leiba, porgandit, seemneid, täida juba õhtul lindude toidumaja;

Ühing paneb inimestele südamele, et ilutulestikku ei tohiks kasutada looduskaitsealadel, metsades, parkides, veekogude ääres, rannal – lase loodusel ja loomadel omas rütmis toimida!