Video: Mari Luud
Maailm
14. jaanuar 2020, 12:43

VIDEO | ÕHTULEHT AUSTRAALIAS | Vabatahtlik Indrek: kui väljas on väga tugev suits ja kuumus, siis inimesed kodudest välja ei kipu (12)

Austraalias 12 aastat elanud Indrek Ott töötas vabatahtlikuna metsatulekahjude infoliinil. Mehe sõnul tule laastav töö temas enam erilisi tundeid ei tekita. „Need pildid ei muuda sind enam nii emotsionaalseks, kui sa näed neid päevas sadu,“ kirjeldas ta pika katastroofi mõju.

Metsapõlengutest levib üle Austraalia ka suits. Indreku sõnul ei kipu inimesed sellistes räsivates tingimustes eriti väljas käima. Ta meenutab üht päeva, kui Sydneys oli lisaks paksule suitsule ka peaaegu 40 kraadi sooja. „Need, kes teavad, et selline kuumus ja suits neid ohustada võib, ei veeda aega väljas, vaid jäävad pigem tuppa. Neid on juhendatud, et pangu märg rätik akna alla, et suits sisse ei saaks, ja konditsioneer ka filtreerib. Need, kes olid sunnitud näiteks väljas tööd tegema, said suures osas vaba päeva,“ meenutas ta üht suitsust päeva.

Austraaliat on juba mitu kuud kimbutanud metsapõlengud, mis praeguseks hõlmavad suurema maa-ala kui kahekordne Eesti pindala. Kohalikud annavad vabatahtlikena kustutamisse nii suure panuse, kui nad saavad, ja ka paljud välisriigid on Austraaliat toeatanud põlengutevastases võitluses. Ühistest pingutustest hoolimata on paljud inimesed oma kodust ilma jäänud ja miljonid loomad hukka saanud.