Palun väga: lohutuspaabulind Newarki lennujaamas.Foto: The Jet Set TV/via REUTERS/Scanpix
Maailm
23. jaanuar 2020, 20:49

AITAB SIILIDEST JA PAABULINDUDEST! USA lennufirmad piiravad lohutusloomade toomist lennukisse

Ameerika lennufirmadel on mõõt täis reisijatest, kes väidavad, et kaasavõetud neljajalgne sõber on neile emotsionaalseks toeks, kuid tegelikult istub neil süles lihtsalt tavaline lemmikloom, kel pole korralikku väljaõpet ning korraldab lennu ajal igasugu pättusi.

Sellised pettused on firmade sõnul massilised ning neist annab aimu ka see, kui sageli mõni väidetavalt emotsionaalse toe eesmärgil pardale lubatud loom mõnd reisijat hammustab või põrandale väikese „üllatuse“ jätab. Treenitud tugiloom reeglina nii ei peaks käituma. Ja ega siis kaasa ei võeta ainult kasse-koeri. American Airlines pidi näiteks ära keelama konnad, tuhkrud, siilid ja kitsed, mida kliendid lohutuslooma sildi all kaasa üritasid võtta. Keeld kehtib ka siis, kui mõni neist isenditest ka päriselt teraapialooma silti kannab. Lennufirma Delta märkis, et mõni reisija on üritanud kaasa võtta tugikalkunit, tugimadu, tugiämblikku ning isegi tugi-liugurpossumit (väike lendorava sarnane loomake).

Lennufirmad kurdavad, et kõiksugu ilmselgelt tugiloomaks treenimata elukad häirivad teisi reisijaid ning USA transpordiamet võttis neid ka kuulda. Ameti ettepanek piiraks pardalevõetavate loomade arvu, suurust ning kehtestaks range dokumendinõude, mis kinnitaks, et tegemist on päriselt vajaliku loomaga, kes läbinud range väljaõppe. Kriteeriumile vastavad näiteks pimedate juhtkoerad. Ainus, mille põhjal lennufirmad ei tohi tugilooma vastu võtmisest keelduda, on tõug.