Vahvad mürakarud-gepardid pildil võivad küll üritada Indias uut elu alustada, kuid looduseksperdid ei ole kindlad, et see õnnestub.Foto: SWNS/Scanpix
Loomad
28. jaanuar 2020, 19:16

RÕÕMUSTADA VÕI MURETSEDA? Gepardid naasevad India džunglitesse (3)

India kohus otsustas hiljuti lubada gepardite tagasitoomise riigi metsadesse. Viimased 70 aastat pole nobedat kaslast seal metsikus looduses näha olnud – inimloom küttis gepardipopulatsiooni paraku olematuks.

Gepard on ohustatud liik, keda on alles kusagil 7100 isendit, kirjutab BBC.  Peamiselt elavad nad teatavasti Aafrikas. Aasia gepardeid on kahjuks alles vaid 50 ringis ning leiab neid vaid Iraanist. Kunagi möllas see kiire ja tugev elukas kogu Indias.

India ülemkohus andis loa katseks gepardid Indiasse tagasi tuua. Selle eesmärk on kõigepealt üldse veenduda, kas uhke kaslane suudab Indias (taas)kohaneda. Seega pole suureks fanfaaride rõõmutuututamiseks veel põhjust.

Ning endiselt pole lahendatud küsimuse teine pool, inimene. Gepardid surid Indias välja küttimise tõttu, peamiselt olid nad pinnuks silmas karjakasvatajatele. Ka India looduseksperdid muretsevad: kui gepardeid hoida justkui mingis poolvabas-poolkinnises olukorras, kus nad tohivad ringi liikuda vaid väga piiratud maadel, pole see ikka päris sama, mis gepardi tagasi India metsikusse loodusesse toomine. Kui neil pole piisavalt suur eluala ega piisavalt liigirohke saakloomade valik, läheb olukord ruttu hapuks. Kiskjad hakkavad jälle kariloomi kimbutama ja konflikt inimesega on vältimatu. Nad toovad esile näite minevikust: 1950ndatel tõi India Chandraprabha looduskaitsealale lõvid, samuti riigist kadunud loomaliigi, kuid salakütid nottisid loomade kuningad seejärel viimseni maha.