Lumikellukesed.Foto: Tiina Kõrtsini
Ilm
30. jaanuar 2020, 07:57

Ilmateadlane: prognoosid näitavad, et kõik kuud kuni maini on väga soojad (46)

Ilmateadlane Jüri Kamenik usub, et kui hiljemalt jaanuarikuus ei ole ilmas toimunud muutust talve poole, siis ilmselt seda enam ka ei tule – soojale talvele iseloomulik õhu­ringlus on jaanuari keskpaigaks juba välja kujunenud ja kinnistunud.

Kamenik kinnitab, et kui Euraasia mandril on hästi soe, siis Ameerika poolel on vastupidi, just väga külm: näiteks Kanada arktilises osas ja ka Gröönimaal, kus sündis uus külmarekord –66° ning isegi Floridas oli lund päris korralikult.

Mehe sõnul näitavad praegused prognoosid, et Eestis on kõik kuud kuni maini väga soojad, ent suve hakul annab ülemäärane soojus tagasi ning mai, juuni, juuli ei pruugi tulla rekordkuumad.

Kui lund ja ka jääd üldse pole, on kevad üldjoontes varasem, sest soojust ei kulu lume ja jää sulamiseks ning taimed saavad hakata kohe arenema piisava soojuse saabudes – kuna ka meri on jäävaba, siis Kameniku väitel algab varakevad varem ning sisemaa ja rannikute vahelised erinevused pole nii suured.

Ilmateadlane prognoosib, et 50 aasta pärast on juuli ja august rohkemate kuumalainete, põudade ja paduvihmadega kui praegu, tuult on kogu aasta rohkem ja talved kipuvad jääma niruks.

Refereeritud artikli täistekst Maalehes.