Sulav Antarktika jää.Foto: SWNS/Scanpix
Maailm
11. veebruar 2020, 17:17

KISUB SOOJAKS: teadlased mõõtsid Antarktikal 18 plusskraadi (4)

„Eks see ennustab meile ette, mis tulemas on,“ kommenteerib üks teadlane Antarktika maailmajao seni teadaolevalt kõrgeimat temperatuuri, mille nad mõõtsid möödunud neljapäeval.

18,2 kraadi Celsiuse (64,9 Fahrenheiti) järgi tundub eestlaselegi selline klassikaline mitte-kõige-soojem-aga-pole-hullu suvepäev. Viimast rekordit aastast 2015 lõi praegune kraadiklaasi näit pisut üle poole kraadi võrra. Toona oli sooja 17,5 kraadi. New York Times kirjutab, et Esperanza baasi temperatuur oli neljapäeval enam-vähem sama, mis Los Angelese linnaski. Argentiinlaste ilmajaam teeb maailmajao temperatuuri kohta kokkuvõtteid juba 1961. aastast.

Eksperdid hoiatavad, et tõusev temperatuur mõjutab mitte ainult Antarktika poolsaart, kus baas asub, vaid kogu mandrit. Tegelikult isegi kogu maailma.

Columbia ülikooli teadlasel Maureen Raymol on olukorra kirjeldamiseks omapärane võrdlus. „Mina mõtlen atmosfääri soojenemisest kui ahju tööle panemisest ja polaarjää kihtidest kui külmutatud lasanjest, mis ahju läheb,“ selgitab ta, „ja nüüd hakkab polaaralade kõrgetel temperatuuridel üles sulama isegi see sügavkülmutatud lasanje.“

„Kui jää sulab, pole veel kuhugi mujale minna kui ainult ookeanisse ning see mõjutab rannikuid kogu maailmas,“ sõnab professor Raymo.