Video: Gitta Riener
ÕL TV | Õhtuleht
17. veebruar 2020, 18:30

ÕL VIDEO | LOOMAMASSAAŽI SALADUSED: miks saab mudida hobuseid ja koeri, aga mitte kasse? (1)

Miks on loomadele üldse massaaži vaja? "On ju normaalne, et ratsanik läheb massaaži, aga tema on ju ainult seljas. Aga hobune ju hüppab kaks meetrit kõrgust. Täpselt analoogiline paralleel käib ka teenistuskoerte kohta, kelle füüsiline vastupidavus on oma ülesannete täitmiseks ülioluline. Neid tulebki vaadata kui sportlasi, kelle lihased vajavad spetsiaalset erihooldust," räägib  Eesti Massaaži- ja Teraapiakooli direktor Martin Ilves. 

Martin Ilvese sõnul on loomamassaaži tegemine Eestis täiesti tühi turunišš. "Selles mõttes, et Eesti Maaülikool tegeleb ju eelkõige tõsise veterinaarmeditsiini arendamisega jne. Tegeletakse aktiivselt ka füsioteraapiaga, kuid üks osa füsioteraapiast ja sealhulgas ka looma füsioteraapiast on tegelikult massaaž," selgitab Ilves, et see  on võimalus, kuidas näiteks operatsioonijärgselt oleks võimalik loomal turseid vähendada just nagu inimeste puhulgi.

Loomamassöör Anell Kuus tõdeb, et hobusele tehtav korralik massaaž kestab kuni poolteist tundi. "Nii inimestel kui loomadel on erinevad lihaspinged ja ka muud probleemid. Kuna hobused on tihti spordiloomad, siis ka nemad vajavad massaaži," räägib Kuus.

Martin Ilves tõdeb, et kasside aitamisega on lood natuke keerulisemad: patsiendid ei malda paigal püsida ja võivad küüsi näidata. "Kui võõras hakkab kassile massaaži tegema, siis võib ta natuke kannatada saada," nendib ta.

Eesti Massaaži- ja Teraapiakoolis on loomamassaažiga tegeletud kaheksa aastat. Praegu õpib loomamassööriks 30 inimest. Eelmisel aastal jõuti ka loomamassööri kutsestandardini, mis tundub Eestis üsna eksootiline.