Kliimastreik Münchenis. Noorem põlvkond on kliimamuutuste probleemist juba teadlik.Foto: Zuma Press/Scanpix
Maailm
13. veebruar 2020, 21:00

UURING: laste saamine ei mõjuta kliimamuutusi nii palju, kui kardetakse (23)

Hiljuti avaldatud uuring rahustab loodussõpradest (tulevasi) lapsevanemaid: ehkki vähema arvu laste saamisel on keskkonnale tõesti positiivsem mõju, on see pea olematu, kui võrrelda sellega, mida võiksid ära teha riigijuhid-poliitikud.

Väljaanne Vox vahendab organisatsiooni Founders Pledge uuringut, mis selgitab, et poliitikal ja poliitilistel valikutel on kliimamuutuste tulevikule palju suurem mõju kui mõne paari (või üksikisiku) otsusel laps saada.

Founders Pledge uurib reeglina seda, millistele heategevustele tasub annetada. Ka annetused keskkonnasäästlikele ettevõtmistele ei puudu nende soovitustest, see aitab kindlasti inimese ökoloogilist jalajälge vähendada. Kuid jutt, et kõige enim aitab see, kui lõpetada – või üldse mitte alustadagi – laste saamine, pole nende värske uurimuse kohaselt siiski päris tõsi.

See on tõsi, kui võtta arvesse vaid indiviidide oma eluvalikud. Sellisel juhul on lapse saamata jätmine tõepoolest mäekõrguselt kõikidest teistest teguviisidest – autovaba elu, sorteerimine, taimetoit jne – üle. Ent niipea kui mängu võtta ka see, mida võiksid riigi tasemel ära teha, otsustada ning muuta poliitikud, kahaneb lapse saamise osatähtsus pea olematuks. See on endiselt efektiivne viis, kuidas üks inimene võib kliimamuutusi vähendada, ent ühe inimese panus (kui nii võib öelda) on tühine võrreldes sellega, mida saavad ära teha riigid ja suurkorporatsioonid.

Hea uudis on uuringu korraldajate sõnul see, et suur osa maailma riike võtabki kliimakriisi äärmiselt tõsiselt ning valmistab ette või on juba vastu võtnud kõiksugu süsinikneutraalsuse, looduse kaitsmise ja energiatootmisega seotud otsuseid. Tulevased põlvkonnad saavad koostajate hinnangul elama võrreldamatult karmima kliimapoliitikaga maailmas kui meie praegu, seega ei pea ainuüksi tolle põlvkonna loomise pärast end liiga halvasti tundma. Samuti on noorem põlvkond probleemist teadlik. Küll aga võiks poliitikuid ja ärisid survestama tänast asja mitte homse varna viskama.