Kasulik
17. veebruar 2020, 10:00

Pane tähele ja planeeri püüki nii, et austad kevadisi kudejaid! (4)

Peagi on taas käes aeg, mil päevad on öödest pikemad, veed hakkavad vulisema ja igal kalapüügihuvilisel tärkab hinges veelgi suurem soov kalavetele minna. 

Loodame, et kõik püüdjad austavad kevadisi kudejaid ja planeerivad püügitegevuse nii, et need liigid saaksid rahus toimetada.

ALGAB HAUGI KUDEAEG. Tuletame meelde, et haugi ei tohi merel püüda 1. märtsist 30. aprillini ning Peipsil, Lämmi- ja Pihkva järvel 1. aprillist 5. maini. Teistel siseveekogudel on haugi püük keelatud jäävabast veest 15. märtsist 10. maini – välja arvatud Võrtsjärves, kus kestab keeluaeg jäävabas vees 15. märtsist 15. aprillini.

Kevadkuud on ka paljudele jõeforelli püüdjatele lemmikajaks. Enne uute püügipaikade avastamist või oma lemmikkohta minekut tasub meeldetuletuseks heita pilk kalapüügieeskirjale ja ajutistele püügikitsendustele. Nimelt on mitmetes jõgedes ja ojades püük keelatud või lubatud ainult kalastuskaardi alusel. Viimase soetamise kohta saab infot näiteks pilet.ee lehelt.

VAATA, KUS ON VAJA KALASTUSKAARTI. Tänavu on spinningu või lendõngega jõeforelli püügiks vaja kalastuskaarti järgmistel Jõgeva, Lääne-Viru ja Järva maakonna piiresse jäävatel vooluveekogudel või nende osadel (nn forellipüügi piirkond):
1) Esna jõel;
2) Navesti jõel;
3) Neeva kanalil;
4) Norra ojal;
5) Oostriku jõel;
6) Palu peakraavil;
7) Prandi jõel lähtest Tori sillani;
8) Preedi jõel;
9) Pärnu jõel Vodja jõe suudmest Reopalu jõe suudmeni;
10) Vodja jõel;
11) Võlingi ehk Võllinge ojal;
12) Onga jõel;
13) Vahujõel.

Nimekirjas olevatel vooluveekogudel või nende osadel on kalastuskaardi alusel lubatud püük spinningu ja lendõngega 1. veebruarist 14. septembrini.
2020. aastal on keelatud püüda kala, välja arvatud spinningu ja lendõngega ning vaid kunstpeibutist kasutades, järgmistel jõelõikudel:

1) Avijõel lähtest Vadi sillani;
2) Umbusi jõel lähtest Umbusi asula sillani;
3) Loobu jõel lähtest Joaveski paisuni, välja arva­tud Kadrina ja Loobu paisjärv;
4) Valgejõel lähtest Tallinna-Narva maantee sillani, välja arvatud Vahakulmu paisjärv;
5) Pada jõel lähtest Pärna küla sillani.
Meenutame ka jõeforelli alammõõtu: l = 32 cm ja L = 36 cm.