Desinfitseerimistööd Gruusia pealinnas. Pilt on tehtud 3. märtsil. Foto: TASS/Scanpix
Maailm
3. märts 2020, 16:50

Avaldatud 2. märtsil, uuendatud 3. märtsil kell 16.50

VÄRSKED ANDMED: uus koroonaviirus levib 77 riigis, surnuid on 3132. Iraanis haigestus 23 parlamendisaadikut (235)

Hiinas Wuhanis valla pääsenud uut tüüpi koroonaviiruse Sars-CoV-2 põhjustatud kopsuhaiguse Covid-19 ohvrite arv kasvas teisipäeva lõunaks ametlikel andmetel 3132-le. Hiinas lisandus viimase ööpäeva jooksul 31 surnut. Hea märk on see, et uusi nakatunuid oli Hiinas ööpäeva jooksul vaid 125 ehk väikseim arv viimase kuue nädala jooksul. Samas diagnoositi teisipäeval Hiinas uus koroonaviirus 13 hiinlasel, kes saabusid kodumaale välismaalt. Neist kaheksa töötasid Põhja-Itaalias ühes ja samas restoranis.  Väljaspool Mandri-Hiinat on nakatunuid juba enam kui 12 000. Saksamaal otsustati ära jätta 12. märtsil algama pidanud Leipzigi raamatumees. Ära jääb ka kolmapäeval algama pidanud Berliini turismimess. Suurbritannia valitsus soovitab inimestel puhastada viiruse leviku piiramiseks nutitelefonide ekraane kaks korda päevas alkoholilappidega.

Muret teeb viiruse kiire levik Lõuna-Koreas, Itaalias ja Iraanis. Soomes diagnoositi esmaspäeva õhtul seitsmes nakatunu ja Lätis esimene. Teisipäeval lisandus uue riigina Ukraina.

Maailma Terviseorganisatsiooni  (WHO) kinnitusel on globaalne oht endiselt väga suur. WHO juhi Tedros Adhanom Ghebreyesuse sõnul on praegu maailmas töös üle 20 vaktsiini. Pandeemiast WHO juht veel rääkida ei taha.

WHO saatis ka Iraani sealse olukorraga tutvuma eridelegatsiooni. Iraanis diagnoositi uus koroonaviirus 23 parlamendisaadikul.

Paavst Franciscus Foto: AP/Scanpix

Rooma paavstil Franciscusel ei ole uut koroonaviirust ning ta põeb tavalist grippi, teatas teisipäeval ajaleht Il Messaggero.

Iisraeli teadusminister Ofir Akunis ütles ajalehele The Jerusalem Post, et MIGAL Galilee uurimisinstituut on jõudnud uue koroonaviiruse vastu mõeldud vaktsiini valmistamisega poole peale. Kui kõik sujub plaani järgi, siis saab vaktsiin valmis mõne nädala pärast ja saadavaks 90 päeva pärast. Varem on räägitud, et vaktsiin saab kasutamiskõlblikuks kõige varemalt aasta pärast.

 USA asepresident Mike Pence ütles esmaspäeval, et uue koroonaviiruse ravim võib kättesaadavaks saada suvel või sügisel. "Vaktsiin ei pruugi saadaval olla enne aasta lõppu või järgmise algust, kuid meedikud usuvad, et haigestunutele leevendust pakkuv ravim võib tulla juba suvel või sügisel," täpsustas asepresident.

Eksperdid soovitavad teretamisel hoiduda kätlemisest ja põsesuudlusest.

Lõuna-Koreas kuulutati välja kõrgeima tasemega häireolukord. President Moon Jae-in kuulutas teisipäeval viirusele sõja. 

Genfis jäi ära esmaspäeval algama pidanud suur autonäitus. Jaapanis suleti alates esmaspäevast määramata ajaks peaaegu kõik koolid. Lennufirma Ryanair teatas, et jätab vahemikus 17. märts–8. aprill ära umbes veerand lendudest. Piletiostjaid selleks perioodiks olevat nagunii väga vähe. Firma pressiteates seisab, et need reisijad, kelle lend ära jääb, said sellest esmaspäeval meili teel teada.

MURES: Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen Foto: AFP/Scanpix

Euroopa Liit tõstis esmaspäeval ohutaseme "mõõdukalt"  "kõrgeks". See tähendab, et viirus jätkab levimist, ütles Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen. Tervishoiuvolinik Stella Kyriakides lisas, et uue koroonaviirusega nakatunuid on 18 liikmesriigis. Euroopa Komisjon moodustas kriisi haldamiseks erirühma. 

Koroonaviiruses leviku tõttu tühistatakse kuni 30 aprillini kõik üritused seimihoones, sealhulgas ka Leedu taasiseseisvumise 30. aastapäeva pidustused 11. märtsil, ütles seimi esimees Viktoras Pranckietis. Parlamendi kevadistungjärgu esimene istung siiski toimub ning sellel otsustatakse edasine töökorraldus. Seimi liikmetel ja kantseleitöötajatel soovitati hoidudada komandeeringutest. 

Prantsusmaal suleti viiruse levimise takistamiseks 120 kooli. 

Lõuna-Korea koroonaviirusepuhangu keskmes oleva ususekti, Shincheonji Jeesuse Kiriku juht Lee Man-hee (88) palus esmaspäeval pressikonverentsil põlvili andeks viiruse levitamise eest. Lõuna-Korea kõigist haigusjuhtumitest 3081 on diagnoositud riigi lõunaosas Daegu linnas ja neist ligi kolm neljandikku Shincheonji kirikus. Võimud arvavad, et selle sekti liikmed nakatasid üksteist ja reisisid siis mööda riiki ringi. Võimalik, et sektijuht saab kriminaalsüüdistuse.

Iraani kõrgeimale liidrile ajatolla Ali Khameneile nõu andva nõukogu liige  Mohammad Mirmohammadi suri 71 aasta vanuselt haiglas, kus ravitakse koroonaviirusesse nakatunuid, teatas esmaspäeval Iraani riigimeedia. Mõni päev varem oli surnud ka tema ema.

WHO teatas pühapäeval, et viirus on eriti ohtlik 60 aastast vanematele ja  muudest haigustest nõrgestatud inimestele. Nakatunud inimestest umbes 80% põevad kergelt, 14% saavad raskema haiguse nagu kopsupõletik ning 5% haigestub kriitiliselt. Suremus on praegu kahe ja viie protsendi vahel ning haigestunutest sureb mehi rohkem kui naisi. Eriti ohtlik on uus koroonaviirus üle 80aastastele. Neist on pärast Covid-19 haiguse saamist surnud lausa 15%. 

Väljaspool Mandri-Hiinat on uut tüüpi koroonaviiruse tagajärjel surnud 198 inimest – 77 Iraanis, 52 Itaalias,31 Lõuna-Koreas, kuus Jaapanis, kaks Hongkongis, neli Prantsusmaal, kuus USAs, üks Filipiinidel, üks Tais, üks Taiwanil, üks Austraalias, üks San Marinos ning kuus olid Jaapanis Yokohama sadamas peatunud  ristluslaeva reisijad.

Meedikud Wuhani haiglas kriitilises seisundis patsiendi juures. Pilt on tehtud 1. märtsil. Foto: AP/Scanpix

Haigestunuid oli Hiinas 80 151 ja mujal maailmas 12 046. Tervenenud on seni üle 48 000 inimese. Väljaspool Mandri-Hiinat on uut tüüpi koroonaviirus avastatud kokku 76 riigis ja territooriumil. Enim on nakatunuid Lõuna-Koreas – 4812, järgnevad, Iraan 2336, Itaalia 2036, Jaapan 980 (neist 706 Yokohama sadamas seisva ristluslaeva Diamond Princess pardal), Prantsusmaa 191 Saksamaa 188,  Hispaania 123, Singapur 108, USA 103, ja Hongkong 100  haigusjuhtumiga. Šveitsis ja Suurbritannias kasvas nakatunute arv teispäeva lõunaks 41-le. Soomes on registreeritud seitse haigusjuhtu. Neist kolm diagnoositi pühapäeval ja üks esmaspäeval.

Uute riikidena lisandusid pühapäeval Armeenia, Iirimaa, Luksemburg ja Tšehhimaa, esmaspäeval Indoneesia, Island, Portugal, Tuneesia, Saudi-Araabia ja Läti ning teisipäeval Ukraina. Esimesed haigusjuhtumid diagnoositi New Yorgis ja Berliinis.