Uuus loom elab lõhe lihastes. Foto: Pixabay
Vee all
9. märts 2020, 14:08

Avastus: uus loom ei hinga hapnikku

Tel Avivi ülikooli (TAU) teadlased on avastanud looma kelle organism ei vaja hapnikku.

Pisike, vähem kui 10-rakuline parasiit Henneguya salminicola elab lõhe lihastes. Loom on loobunud hingamisest ja hapniku tarbimisest energia tootmiseks.

"Arvati, et aeroobne hingamine on loomadel üldlevinud, kuid nüüd kinnitasime, et see pole nii," selgitab prof Huchon. "Meie avastus näitab, et evolutsioon võib minna kummalistes suundades. Aeroobne hingamine on peamine energiaallikas ja ometi leidsime looma, kes loobus sellest."

Mõned teised organismid, näiteks seened, amööbid või ripsloomad, on  anaeroobses keskkonnas viibides kaotanud aja jooksul hingamisvõime. Uus uuring näitab, et sama võib juhtuda ka loomaga. 

Kuni uue avastuseni arutati võimalust, kas loomariiki kuuluvad organismid võiksid anaeroobses keskkonnas ellu jääda. Eeldus, et kõik loomad hingavad hapnikku, põhines muu hulgas asjaolul, et loomad on mitmerakulised, kõrgelt arenenud organismid, mis ilmusid Maale esmakordselt hapniku taseme tõustes.

"Meie jaoks pole veel täpselt teada, kuidas parasiit energiat genereerib," ütleb prof Huchon. "Võib-olla tõmbab ta seda ümbritsevatest kalarakkudest või on tal mõni muu hingamisviis, näiteks hapnikuvaba hingamine, mis tavaliselt iseloomustab anaeroobseid mitteloomseid organisme."

Prof Huchoni sõnul on avastusel evolutsiooniuuringute jaoks tohutu tähtsus.

"Üldiselt arvatakse, et evolutsiooni käigus muutuvad organismid üha keerukamaks ja lihtsad üherakulised või mõnerakulised organismid on keerukate organismide esivanemad," võtab ta lõpetuseks kokku. "Kuid siin, otse meie ees, on loom, kelle evolutsiooniprotsess on vastupidine. Elades hapnikuvabas keskkonnas, on ta lasknud aeroobse hingamise eest vastutavad tarbetud geenid minna ja muutunud veelgi lihtsamaks organismiks.“