Foto: Pixabay
Mitmesugust
10. märts 2020, 11:21

Loomad mõjutavad metsatulekahjude kulgu

Taimesööjad loomad mõjutavad metsatulekahjude teket ja iseloomu, leiavad Austraalia teadlased.

Loomade karjatamisel on oluline arvestada, milliseid taimeliike nad söövad ja milliseid mitte. "Paljud taime söödavamad osad raskendavad ka taime põlemist," ütleb Claire Foster, Austraalia riikliku ülikooli looduskaitse bioloog ja teadur. "Kui süüa ära kõik toitainerikkad, maitsvad taimed, siis kipuvad alles jäävad olema kuivad ja tuleohtlikumad."

Uuringud on näidanud, et suurte karjaloomade, näiteks veiste või ninasarvikute puudumine võib suurendada tulekahjude temperatuuri, aga ka üksikute tulekahjude ja kogu põlenud ala suurust. Kuid on oluline märkida, et need loomad on kõige tõhusamad tulekahjude ennetamise vahendiks rohumaa-elupaikades nagu savann.

Kodustatud karjaloomade ebaõige kasutamine võib aga soodustada vähem maitsvate, kuid tuleohtlikumate taimede kasvu. See võib osutuda probleemiks mäestikualadel ja segataimeliikidega metsades, kus karjaloomade toitumine võib suurendada tuleohtlike taimede osakaalu.

"On selge, et strateegilisel kasutamisel ja paremas ökosüsteemis võivad imetajad nagu kitsed ja veised avaldada tugevat tulekahju pärssivat toimet, kuid olen näinud ka palju näiteid, kus nad teevad tegelikult vastupidist ja suurendavad raskete tulekahjude riski, "ütleb Foster.

Tulekahjusid mõjutavaid elusolendeid on veelgi. Näiteks putukad stimuleerivad lehtedest toitudes taimedes kaitsekemikaalide tootmist, mis muudab lehtede süttivust. Osad putukad mängivad aga olulist rolli surnud lehtede eemaldamisel metsapinnalt ja võivad mõnel juhul pakkuda teistele loomadele tule eest varjupaika. Elevantide poolt metsa sisse tallatud rajad võivad tule levikut tõkestada ja vahel ka lausa summutada.