Kaelkirjakupoeg sellel 2017. aastal klõpsatud fotol on nüüd täiskasvanud ja ainus omalaadne maailmas.Foto: AFP/Scanpix
Loomad
11. märts 2020, 17:55

MILLINE KAOTUS! Salakütid tapsid valge kaelkirjaku ja tema poja, maailmas jäi neid alles vaid üks

Keenias tapsid salakütid kaks maailma kolmest viimasest valgest kaelkirjakust, vahendavad BBC ja Independent.

Pargivalvurid leidsid emase kaelkirjaku ja tema poja korjused Garissa maakonnas asuvalt looduskaitsealalt. Pole teada, kes salakütid olid ja kelle heaks töötasid. Antud ala pole kuidagi taraga piiratud, siin-seal asub ka inimeste külasid. Korjustest olid sisuliselt alles vaid skeletid, arvatavasti said haruldased loomad hukka kusagil neli kuud tagasi. Kaelkirjakute tagaotsimine käis juba mitu nädalat, pargirahvas muretses, et pole neid tükk aega näinud. 

Paraku usuvad Keenia looduskaitsjad, et kogu maailmas on nüüd elus vaid üksainus valge kaelkirjak, tapetud emase vanem poeg. Looma huvitava värvuse põhjustab haruldane konditsioon nimega leukism, pigmentatsiooni vähesus, mis põhjustab naha, karva, lindudel ka sulgede valget värvust. Tegemist ei ole albiinokaelkirjakuga, albinism on veidi teine nähtus. Kõige ilmselgem väline erinevus albinismi ja leukismi vahel on see, et esimene muudab looma silmade värvust, leukismiga loomal on endiselt tumedad silmad.

Viimase kolmekümne aasta jooksul vähenes maailma kaelkirjakute arvukus ligi poole võrra, umbes 40 protsenti. Peamiselt jahivad salakütid neid naha ja liha pärast.