Ilm
2. detsember 2000, 00:00

Etevatust, kõrvahargi pesa! Minke möda.*

Putukad on ajaloos olnud inimestele olulised teadmiste ja toimetulekutarkuste jagajad. Putukatega tegeldakse nii ellujäämiseks kui ka uute teadmiste otsingul. Oluline osa on putukatel kirjanduses, keelekasutuses, muusikas, kunstis, ajaloos, religioonis, puhkamises ja meelelahutuses.

Missuguse reaktsiooniga keegi putukaid vastu võtab, sõltub tema kogemusest ja teadmistest putukate elu kohta. Samuti sõltub see kohatava putuka liigist ja arvukusest. Inimkonna suhtumine on sõltunud putukate tekitatud vahetust kasust või kahjust. Samuti on olulised eelarvamused ja legendid, millel pole tegelikkusega enamasti vähimatki ühist.

Kõrvahark ei ela kõrvas

Kõrvahark on putukas, kelle välimus on tekitanud ohtralt alusetuid legende. Arvatakse, et ta poeb magavale inimesele kõrva, närib sealt ennast ajju ja selle tagajärjel inimene sureb.

Tegelikult on kõrvahark väike kõigesööja putukas, kes elab meelsasti ka inimeste läheduses. Ta on aktiivne öösel. Päeval peidab ennast kõikvõimalikes pragudes ja piludes. Kui inimene magab kohas, kus on palju kõrvaharke, võib muidugi juhtuda, et öistest toimetustest väsinud putukas mõnes inimese kõrva õnaruses peidupaika otsima hakkab. Inimese suhtes ei ole kõrvahargil aga ühtki agressiivset kavatsust! Piisab, kui kõrva veidi vett valada ja putukas ronib sealt kiiresti välja.

Kõrvahargid on ühed vähestest putukatest, kes hoolitsevad oma järeltulijate eest. Pärast munemist ema ei lahku, vaid jääb haude eest hoolitsema. Kui vastsed kooruvad, ei jäta ema neid omapead, vaid toidab ja kaitseb neid, kuni vastsed on võimelised omal käel edasi elama. Seega on kõrvahark oma hoolitsuse poolest võrreldav inimestega.

Sümboleid igaks elujuhtumiks

Putukate värvust ja välimust on imetletud aastasadu. Putukad on inspireerinud inimkonna vaimsust ja kunsti selle kõige laiemas tähenduses. Piisab, kui mõelda putukatemaatilistele lauludele ja tantsudele, uskumustele tuleviku ennustamises, võimule ja paljudele muudele erinevate rahvaste kultuuridetailidele. Putukatele omistatavaid positiivseid omadusi nagu kannatlikkus ja töökus on kasutatud mitmetes vanasõnades ja võrdlustes. Paljud putukad on olnud modellideks mistahes kunsti- ja käsitööharudele. Võtame või rahamärgid, postmargid, keraamika ja muidugi nii teadusliku kui ka kunstilise fotograafia. Üks kuulsamaid autosid kannab “Põrnika” nimetust. Tänapäeva kübermaailmas on inglise keeles putukat märkiv sõna “bug” saanud hoopis uue tähenduse.

*tsitaat Gerald Durrelli raamatust “Minu pere ja muud loomad”