Foto: Pixabay
Mitmesugust
27. märts 2020, 18:00

Kala tuleb söögilauale... katseklaasist

Kas me sööme ühel päeval tehastes rakkudest kasvatatud kala, nagu plaanivad mitmed idufirmad?

Ülepüük ja globaalne soojenemine kimbutavad kalavarusid juba pikka aega ning ÜRO andmetel püütakse kolmandikku mere-kalavarudest endiselt bioloogiliselt mittesäästlikul moel, kirjutab BBC.

"Lihtsamalt öeldes, meil hakkab kala otsa saama," ütleb Briti Columbia ülikooli ookeanide ja kalanduse instituudi kalanduse professor Daniel Pauly. "Ja olukord halveneb iga aastaga."

Kalakasvatused aitavad leevendada looduslike kalavarude survestamist, kuid väike hulk  alustavaid ettevõtteid arvab, et neil on probleemile teist laadi vastus. Nad katsetavad "kalaliha" kasvatamist laboris.

Peamiselt Silicon Valleys, vähemal määral Euroopas ja Aasias paiknevad ettevõtted on välja töötanud tehnikad kala tüvirakkude ekstraheerimiseks ja kasvatamiseks toidukõlblikes kogustes.

Tüvirakud on rakutüübid, mida leidub embrüodes või täiskasvanud olendites –  neist võib kasvatada hulga erinevaid spetsialiseerunud rakke. Need võivad kasvada lihasrakkudeks, mis moodustavad enamikel kaladel söödava osa.

„Kujutlege seda nagu 3D-printimist, kus prinditakse kalu,“ selgitab Michael Selden, laboris kasvatatud kalade alustava ettevõtte Finless Foods tegevjuht ja kaasasutaja.

Tema ettevõtte kunstkalad tulevad välja hakkliha kujul, mitte tervete fileedena, sest nullist naha, luu ja vere väljaarendamine pole veel teostatav.

San Franciscos asuval Wild Type'il on sarnased ambitsioonid, kuid see on keskendunud Vaikse ookeani lõhele. Kala laboris valmistamine kõlab nii, et see tuleb kallis nii tootjatele kui ka tarbijatele, kuid tegevjuht Justin Kolbeck loodab kala mingil hetkel taskukohaseks muuta – isegi soodsamaks kui kasvanduse lõhe.

Shiok Meats loob Singapuri laboris kala, võttes päris krevettidelt väikese tüvirakkude proovi ja kasvatades neid suures koguses bioreaktorikambris, sarnaselt õlle valmistamiseks kasutatavatele tohututele roostevabast terasest paakidele. Mahutid hoiavad rõhku ja temperatuuri ning säilitavad rakke gaasides ja toitainerikkas vedelikus. Paari nädala pärast on liha valmis. Ettevõte plaanib oma „krevetihakkliha“ toote turule tuua 2021. aastal, levitades seda kõigepealt Singapuris ja seejärel kogu Ida-Aasias.

Finless Foods ja sarnased idufirmad pole oma tooteid veel turustanud ja vajavad järelvalveasutuste heakskiitu, nii et nende kala võib turule jõuda kahe või kolme aasta jooksul.