Foto: Tiina Kõrtsini
Ilm
15. aprill 2020, 14:21

GALERII | Kevadine lumi ajas kanad segadusse

Aprilli kolmandal kolmapäeval avanes hommikul aknast vaadates  ootamatu pilt - lumi, mis talvel sadamast keeldus, oli nüüd järsku keset kena kevadet rohelise muru valge vaibaga katnud.  Milline oli ilm teie kodukandis? Saada pilt [email protected]

Raplamaal elavad kanad olid avanenud vaatepildist igal juhul hämmingus ja tulid jooksujalu ning valjuhäälselt oma pahameelt avaldama. 

Foto: Tiina Kõrtsini

Ka valge toonekurg kössitas nukralt pesas, suled märjad. 

Foto: Tiina Kõrtsini

Lörtsi sadas ka Tartus. 

Foto: Aldo Luud

Neljapäevalgi võib lörtsi oodata. Ahvenamaa lähistelt läheneb uus aktiivne madalrõhkkond, lääne poolt alates pilved tihenevad ning kesköö paiku jõuavad saartele ja looderannikule vihmapilved, sekka tuleb ka lörtsi.

Sadu laieneb edasi sisemaale ja jõuab varahommikuks juba Eesti idaossa, kus sajab enam tihedat lörtsi, algul ka lund.

Virumaal võib tihedast sajust maha jääda 3-6 cm paksune kiht ning eelkõige seal on libeduseoht suur!

Tuul tugevneb, puhub esmalt valdavalt lõunast ja edelast, pöördub pärast keskööd järk-järgult läände ja loodesse, ulatub sisemaal puhanguti kuni 17, saartel ja läänerannikul üle 20 m/s. Õhutemperatuur on sisemaal 0..+3, Virumaal langeb -2°C-ni, saartel ja läänerannikul on kuni +6°C.

Päeval eemaldub madalrõhkkond Venemaale ja selle järel on hoogsademeid vihma ja lörtsina, Virumaa saabki põhiliselt lörtsi lisaks ning libeduseoht püsib. Loodetuul on väga tugev, ulatub puhanguti 15, Lääne- ja Lõuna.Eestis kuni 25, saartel ja läänerannikul 27 m/s. Õhtul tuul nõrgeneb.

Õhutemperatuur on +3..+8°C.