haug.Foto: Igor Nael
Vee all
11. mai 2020, 13:22

Kevad kalavetel − ahvenale mõjus soe talv hästi, siig tunneb ennast halvasti, forelli jagub

„Nasva jõe särjed või need, kes käivad Mullutu lahes kudemas, kiidavad praegust olukorda. Saarlased ütlevad, et kui muidu on seal kevaditi niisugune lasnamäelaste mass kohal, et mehed püüavad mitmes reas ja jõge pole nende vahelt nähagi, siis praegu mine nagu härra: pane tugitool püsti ja õngitse rahulikult. Saaremaa on ju karantiinis ja keegi mandrilt siia püüdma ei pääse,“ ütleb Markus Vetemaa, kalateadlane ja Eesti Mereinstituudi direktor. Mis meres-jõgedes-järvedes veel uudist?

"Lumetu talve kohta on meil veetaseme poolest suhteliselt normaalne kevad ja kalad, kes tahavad tulla jõgedesse kudema, saavad seda teha," ütleb kalateadlane Markus Vetemaa. "Nüüd on küsimus, kuidas õnnestub looduse kokkumäng. Haugivastsed peaksid kooruma ajal, mil vesi on kudealal juba piisavalt soe ning neile leidub seal toitu − sobivas koguses ja sobiva liigilise koosseisuga zooplanktonit. Praegu ei oska keegi öelda, kas pärast niivõrd teistsugust talve ikka saab tekkida korralik haugipõlvkond, sest võib minna sedasi, et haug koeb liiga vara ning ka vastsed kooruvad liiga vara – kui on veel külm ja pole küllalt süüa.

Sama jutt käib näiteks särje ja säina kohta. Me ei tea, kuidas uue põlvkonna optimaalseks arenguks sobivad olud sellistel aastatel kokku mängivad."

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99