Foto: Studio Thomas Kettner Hamburg
Sisuturundus
18. aprill 2020, 12:05

Asjatundja annab nõu: kuidas valida survepesurit?

Survepesur on üks paljude võimalustega tööriist. Mida aga peale autopesu sellega veel teha saab? Mida pesuri ostmisel silmas pidada ning millised on olulised aspektid valikute tegemisel?

Kõige parema ja õigema survepesuri leidmiseks tuleb läbi mõelda, mis töid ja kui tihti sellega teha oleks vaja ning millised on ootused on lisavarustusele. Lisaks tuleb vaadata ka seadmete võimekust. Survepesurite juures tuleb jälgida kahte asja: töörõhku ning veehulka. Need peavad olema omavahel optimaalsed, sest kumbki üksinda ei tee suurt midagi ära.

Näiteks suur rõhk saavutatakse veejoa piiramisega võimalikult väikse ava abil, kust siis vee läbi pressides tekib suur surve. Tulemuseks on ahtake survejuga, mis puhastab ainult ühte väikest punkti ja sedagi halvasti, kuna veehulk on liiga väike, et mustus pinnalt ära viia. Samas suur veehulk ja väike töösurve tähendab, et pestav pind saab väga märjaks, kuid ei ole piisavalt survet, mis mustust lahti lööks. Siin ei ole konkreetset valemit või vastust, et milline number on õige. Jämedalt võttes võib kasutada arvutuskäiku, kus korrutada maksimaalne töörõhk maksimaalse veehulgaga ning seejärel valida oma konkreetses hinnaklassis suurima tulemusega seade. Kuid see ei peegelda alati masina reaalset kasutusmugavust, kuna voolikupikkused, kaasasolev lisavarustus, elektrikaablite pikkused mängivad samuti rolli. Masina ehituslikud omapärad on ka olulised, kuna survepumba materjal (metall või plastik), mootori võimsus jms detailid avaldavad mõju erinevate tööülesannete täitmisel (kui kaua näiteks peab pesur järjest töötama.

STIHL survepesuri kõrgsurvepump on metallist

STIHLi survepesurite kõikidel mudelitel on kasutusel metallist survepump, mis on vastupidav kulumisele. Samuti on kõikidel survepesuritel kiirühendusega püstolid ja survevoolikud, mis muudavad pesuri kasutamise ülilihtsaks, pöörlev survevooliku ühendus püstolile takistab ka survevooliku „keerdu“ minemist pesutööde ajal. Samuti on kõikidel pesuritel kaks pesudüüsi: tavadüüs ning pöörlev pesudüüs eriti mustade pindade pesemiseks.

Survepesuri imukomplekt

Kõik STIHLi pesurid on võimelised ka vett imema, ei pea alati kasutama veetrassi, vajalik on kasutada lisavarustusena saadaval olevat imukomplekti.

Koduseks kasutamiseks mõeldud pesurid jaotatakse üldiselt kolme klassi:

●     väike pesur

●     keskklassi pesur

●     premium-klassi pesur

Väiksed pesurid võivad omada küll kõiki sinu jaoks vajalikke argumente, kuid tuleb meeles pidada, et nende võimekus ei ole nii suur, et saada hakkama veidi raskemate ja pikaajalisemate puhastustöödega. Seega sobivad need ideaalselt väiksemate pindade puhastamiseks (lühike kõnnitee, väike grillnurk), jalgrataste ja väiksemate autode pesemiseks ning aiamööbli puhastamiseks. Need on väiksed ja kerged, neid on lihtne liigutada ja hoiustada. Samas on aga nende survevoolikud lühemad ning kasutusmugavus veidi madalam.

Keskklassi pesurid sobivad juba oluliselt rohkemateks puhastustöödeks. Näiteks kõnniteede, terrasside, autode ja maasturite ning mootorrataste pesemiseks. Tänu võimekamale mootorile on need suutelised pikemat aega järjest töötama. Samuti on survevoolikud piisava pikkusega, lisavarustuse valik on laiem ning osadel on kasutusel ka kompaktsed survevooliku rullid, mis muudavad hoiustamise ja transportimise veelgi lihtsamaks.

Foto: Studio Thomas Kettner Hamburg

Premium-klassi pesurid saavad hakkama kõikide puhastustöödega, mida kodus on vaja teha. Vagunelamud, väga määrdunud sõidukid, põllumajandustehnika, suured pinnad, veoautod, basseinid jne. Nende puhastusvõime on väga kõrge, neil on pikad kõrgsurvevoolikud, hoiustamiskohad masina küljes erinevatele tarvikutele ning palju mugavusvarustust.

Survepesurite mugavus- ja lisavarustuse valik on lai

Kõikidel mudelitel on pesudüüsidele masina küljes eraldi mugavad paigutuskohad. Transportimiseks ja hoiustamiseks on kande- ja tõstekäepidemed. Kõigil mudelitel on võimalik kasutada pesuainepaak. Premiumklassi mudelil on eraldi pesuainepaak mugavaks pesuaine pinnale kandmiseks. Käepidemedki on kummikatted ja kui düüs peaks umbe minema, siis selleks on eraldi väike nõelake pesuriga kaasas. Lisavarustusena on funktsionaalsuse ja töötulemuse tõstmiseks eraldi autopesukomplekt, pinnapuhasti terrasside ja sillutiste puhastamiseks ning turbohari näiteks majaseinade ja uste pesemiseks. Liivapritsikomplektiga saab müürid ja metalldetailid väikese vaevaga uuele elule äratada.

STIHLi survepesurite valikuga saate tutvuda SIIN