Video: Gitta Riener
Loomad
22. aprill 2020, 19:07

ÕL VIDEO | Loomakaitsjad soovivad peatada julmad ja nakkusohtlikud loomaturud

"Olgugi, et me ei saa päris lõpuni kindlad olla, et koroonaviirus hakkas levima Wuhani loomaturult, siis teadlased on hoiatanud juba väga ammu sääraste turgude nakkusohtlikusest. Äärmiselt ebasanitaarsed tingimused teevad viiruse leviku väga lihtsaks," räägib loomakaitseorganisatsiooni Nähtamatud Loomad kommunikatsioonijut Liis Hainla.

Nähtamatud Loomad alustas koos Euroopa loomakaitsevõrgustikuga Anima International kampaaniat, et keelustada nakkusohtlikud värske liha ning elusate mets- ja koduloomadega kauplevad turud. 

"Loomi peetakse koos väga kitsastes tingimustes. Nad on reeglina väga haiged. Neil puudub ligipääs toidule ja veele," selgitab Hainla.

Organisatsiooni presidendi Kristina Meringu sõnul on loomad tihedalt kokkusurutuna müügiks räpastes puurides ning nende elusalt nülgimine ja keetmine pole turgudel midagi ebatavalist. "Turud eksponeerivad nii surnud kui ka elusaid loomi ilma igasuguse sanitaarsuseta, mis teeb viiruse leviku väga lihtsaks. Kui me midagi kiiresti ette ei võta, on uus epideemia vaid aja küsimus,” sõnab Mering. 

Liis Hainla sõnul on väga palju loomaturge Hiinas ja Aasias, kuid neid leidub ka Aafrikas, Lõuna-Ameerikas ja isegi USAs. "New Yorgis on neid turge juba üle 80 ning tingimused on seal sama kehvad kui paljudes Aasia riikides," ütleb Hainla. 

Tema sõnul töötavad selliste turgude keelustamiseks mitmed rahvusvahelised loomakaitseorganisatsioonid. "Allkirjad esitame juuni keskel Maailma Terviseorganisatsioonile (WHO) ja Ühinenud Rahvaste Organisatsioonile (ÜRO). Seega on iga hääl ülimalt oluline näitamaks toetust kampaaniale," tõdeb Hainla.