Öösorr. Foto on illustratiivne.

Foto: AGAMI Photo Agency / Alamy / Vida Press
Eesti uudised
12. aprill 2024, 14:44

EESTI UURIJATE KURB AVASTUS: Kongos talvitunud lind söödi ära (6)

Rõngastatud rändlindude uurijad tegid hiljuti kurva avastuse: Kongo Demokraatlikust Vabariigist laekus info Eestis rõngastatud öösorri kohta, kuid paraku selgus, et lind oli kinni püütud ning toiduks tarvitatud.

Keskkonnaagentuuri eluslooduse osakonna spetsialist Kaarel Kaisel ning kommunikatsiooni ja keskkonnateadlikkuse peaspetsialist Triin Edovald kirjutavad, et mitmelgi pool maailmas, nt Aafrikas ja Lähis-Idas, on laulu- ja teiste väiksemate lindude püük söögiks legaalne või reguleerimata tegevus. Kui aastasadu tagasi olid väikesed linnud lisavalguallikas, siis tänaseks on see tegevus jätkuvalt mõnes euroopalikumas riigis, nt Maltal ja Küprosel, säilinud kultuuripärandi osana. Samas peab arvestama, et mitmetes Aafrika riikides ja eelkõige Kongos DV-s, on parasjagu üks maailma ulatuslikemaid näljahädasid ning seal kandis võib olla tegu ka tänapäeval olulise toidulisaga. Kui üldiselt räägitakse selles kontekstis väiksematest värvulistest, siis selle juhtumi korral oli tegemist öösorriga, kes kuulub öösorriliste seltsi.

Keskkonnaagentuuri Matsalu rõngastuskeskus sai kirja Eestis rõngastatud öösorri taasleiu kohta Kongo Demokraatlikust Vabariigist paar päeva tagasi. Teade taasleiust jõudis keskkonnaagentuurini Belgia kolleegide vahendusel. Andmete põhjal püüti rõngastatud lind Butas, Kongo DV põhjaosas või selle lähikonnas. Lind rõngastati Eestis 2023. aasta augustis Jõgevamaal. See teeb rõngastamise ning taaspüügi vahemaaks ca 6 220 km. Kokku on Eestis rõngastatud 736 öösorri.

Öösorr (Caprimulgus europaeus) on rästa suurune, pikkade tiibade ja pika sabaga ning pisikese konksus nokaga lind, kes on tuntud oma erilise valju nurrumise moodi hääle poolest. Öösorri võib kuulda peamiselt hämariku ajal või öösiti. Liigi arvukuseks on hinnatud maailmas 1,5–3 miljonit paari, sellest Euroopas 0,6–1,1 miljonit paari. IUCN liikide punases nimestikus on märgitud öösorr soodsas seisundis liigiks. Eesti öösorride talvitusalad asuvad Kagu- ja Lääne-Aafrikas.