KAEVUL: Parm (suurem tegelane vasakul) on hammustanud inimese nahka augu ja asunud einestama. Magusa verelõhna peale on kohale lennanud ka trobikond kärbseid. Foto: Urmas Tartes
Loomad
13. juuli 2022, 14:31

Lugu ilmus algselt Õhtulehes 24.07.2010 kell 08:58

Parm ei tseremoonitse: rebib saagi ihust tüki välja ja hakkab august purskuvat verd jooma (23)

Kui sääsehammustus on keeruline kirurgiline operatsioon, kus kasutatakse täppistehnilisi tööriistu, aga ka tuimesteid ja vere hüübimist takistavaid kemikaale, siis parm ei tseremoonitse. Parm rebib lihtsalt saagi ihust tüki välja ja hakkab august purskuvat verd jooma.

Just robustsete lauakommete tõttu on parmuhammustus väga valus. Sääsk suudab endal teinekord kõhu nii täis süüa, et inimene ei pane tähelegi. Parmu lõuna algust on aga võimatu mitte märgata.

Parm ei ime verd, vaid joob seda nahka hammustatud august nagu kausist. Sageli jääb pärast parmu lahkumist haav veritsema – see on lihtsalt nii suur, et verejooksu peatumiseks kulub mõnevõrra aega. Taolisele allikale tõttavad siis jooma teisedki putukad – kes aga juhtuvad parajasti olema magusa vere haistmiskaugusel. Teinekord hakkab kärbseseltskond haava ümber kogunema juba siis, kui parm alles einestab.

Parmu söömistehnika juures on aga ka üks pluss.

Edasi lugemiseks: