LIIKUV PÕLETUSAHI: Loomseid jäätmeid kõrvaldava ASi Vireen juhataja Rait Persidski sõnul hakkab ahi esialgu paiknema Väike-Maarjas.Foto: Andres Tohver
Ilm
24. jaanuar 2015, 07:00

Seakatkuohvrite liikuv põletusahi jõudis Eestisse (16)

Läinud pühapäeval jõudis Inglismaalt laevaga Paldiskisse seakatku surnud loomade põletusahi. Ratastel krematoorium läks maksma 239 000 eurot, laevasõidule kulus 5000 eurot.

"See on Inglismaal toodetud liikuv põletusahi, mark on Hurikan 1000. See on mõeldud loomakehade põletamiseks," ütleb loomseid jäätmeid hävitava ASi Vireen juhataja Rait Persidski.

"Me oleme näinud seda töös ainult Läti kolleegide juures Daugavpilsis."

Persidski sõnul hankisid lätlased sarnase ahju eelmisel aastal. Lätlaste hangitud variant ei ole liikuv.

"Teisaldamine, ühest kriisikohast teise viimine on keeruline."

Eestlaste ostetud ahi pandi laevale Inglismaa idaosas Harwichi sadamas. Laev hakkas sõitma 13. jaanuari varastel hommikutundidel. Eestisse Paldiski sadamasse jõudis see 18. jaanuari õhtul. Paldiskist viidi ahi 21. jaanuari pärastlõunal Väike-Maarjasse loomsete jäätmete tehasesse.

"Valmistame ette, et kui on vaja reaalselt kasutusele võtta mõnes väikefarmis või talumajapidamises," seletab Persidski. "Suurfarmide puhul sellest ahjust muidugi ei piisa."

Õnneks ei ole seakatk Eesti kodusigadeni veel jõudnud.

Ahjuga hakkab töötama üks operaator. "Selle järgi, kas konkreetses farmis saab kasutada tõstukeid, kütet kohale toimetada ja toetavat personali, siis võib-olla ei olegi rohkemat vaja," arvab Persidski.

Inglismaalt tuleb Väike-Maarjasse instruktor, kes õpetab, kuidas ahju kasutada. Masin pannakse esimest korda tööle veebruaris.

Veterinaar- ja toiduameti andmetel on seni Aafrika seakatku Eestis tuvastatud seitsmes taudistunud piirkonnas kokku 82 metssea puhul.

Liikuv põletusahi Hurikan 1000 E

  • kaal koos treileriga 29 tonni
  • jõudlus kuni 1 tonn tunnis
  • töötab diislikütusega